Terug

Beveilig (dorpshuis)kerk tegen brand

 

'Dat zal ons niet overkomen, want wij laten één keer per jaar de brandblusser controleren.' Helaas, dit is niet een maatregel die een brand kan voorkomen. Ook niet in onze dorpshuizen, waarvan een flink deel is gehuisvest in prachtige, historische gebouwen zoals een kerk of voormalig schoolgebouw.

Verwoestende brand voorkomen 

Branden in kerken en, meer algemeen gezegd: in gemeenschapsgebouwen, doen zich vaker voor dan u denkt. Meestal gaat het om kleine brandjes die snel te blussen zijn. Helaas zijn er voorbeelden genoeg van verwoestende branden. Met verlies van het gebouw als gevolg.

Daarom zette de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in samenwerking met andere organisaties tips op een rij om kerken uit te rusten tegen brand. De tips zijn handig voor eigenaren van kerken en andere gemeenschapsgebouwen.

Poster 

De tips staan op een poster Brandveiligheid in kerken. Preventie is het belangrijkst. De meeste winst is te halen met het creëren van bewustwording van brandgevaarlijke situaties bij mensen in en om de kerk.

Denk aan het informeren van vrijwilligers die helpen bij een bijeenkomst of evenement. Maar ook aan de loodgieter of schilder die er aan het werk is. Zorg dat beveilen tegen brand een onderwerp van gesprek is. Spreek met de brandweer af om jaarlijks een gezamenlijke oefening te houden.

Continue aandacht om brand te voorkomen is nodig voor het behoud van al die prachtige kerken en andere gemeenschapsgebouwen.

Stappenplan    

Op de website van de Rijksdienst Cultureel Erfgoed vindt u een handig Stappenplan, Brandveiligheid bewust worden - zijn - doen in 5 stappen.

U kunt ook de digitale poster binnenhalen op uw PC (poster in pdf, 2 pagina's, 4,7Mb). Deze poster is gemaakt voor een afdruk op A2 formaat. Een gedrukt exemplaar kunt u opvragen via e-mail: info@cultureelerfgoed.nl 

 

 brand-600x359

.