Terug

Rijksoverheid en gemeenten, steun ook de dorpshuizen en wijkcentra

31 maart 2020 - Namens alle provinciale dorpenverenigingen dringen LVKK en LSAbewoners bij de landelijke overheid aan om dorpshuizen en wijkcentra toe te voegen aan lijst ondernemingen die in aanmerking kunnen komen voor tegemoetkoming in de schade.

Update 1 april 2020 - Veel gemeenten hebben inmiddels een economisch - maatschappelijk noodfonds ingesteld. Dorpswerk Noord-Holland vraagt de gemeenten: denk ook aan de dorpshuizen en wijkcentra.

Lees brief aan colleges van b en w  van Noord-Hollandse gemeenten met dorpshuizen.

Lees brief aan alle fracties van gemeenteraden Noord-Hollandse gemeenten landelijk gebied.

Update 2 april 2020 - NHNieuws peilde de stemming bij Dorpshuis de Brink in Obdam.

de-brink-obdam-verkleind
Copyright Dorpshuis De Brink, Obdam.
'Omzet komt normaal uit zaalverhuur en evenementen; nu ligt
dit allemaal plat, hebben we geen inkomsten terwijl de kosten
wel doorlopen.'

 

Grote gevolgen

De maatregelen die de landelijke overheid heeft genomen ter bestrijding van het Coronavirus hebben grote gevolgen voor de dorps- en wijkgemeenschappen in het land.

Dorpshuizen en wijkcentra hebben hun activiteiten moeten staken, waardoor bewoners hun ontmoetingsplek en sociale contacten kwijt zijn. De LVKK en LSA maken zich grote zorgen over het voortbestaan van de dorpshuizen en wijkcentra. Door de wegvallende opbrengsten van verhuur, grote activiteiten en consumpties staat de exploitatie onder grote druk.

Sociaal anker 

Als de dorpshuizen en wijkcentra omvallen, betekent dit het wegvallen van een sociaal anker, waaraan juist na de crisis grote behoefte zal zijn. Niet alleen voor de bewoners maar ook voor de grote groep (veelal vrijwilligers; soms met een betaalde beheerder) die het dorpshuis of wijkcentrum draaiend houden, zijn de gevolgen immens. Juist deze tijd laat zien hoe groot onze behoefte is aan contact en ontmoeting!

Verruiming

Het heeft de LVKK en LSA zeer verbaasd dat de dorpshuizen en wijkcentra tot op heden (maandag 30 maart 2020) uitgesloten zijn van de ‘Tegemoetkoming schade  COVID-19’. Aan de lijst met SBI-codes die voor de tegemoetkoming in aanmerking komen, moet zeer snel die van de dorps- en buurthuizen worden toegevoegd. Voor de toekomst van deze belangrijke voorzieningen voor dorpen en wijken is deze verruiming noodzakelijk.

Uitleg SBI

Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) vindt u informatie over Vastgestelde SBI-codes Tegemoetkoming schade COVID-19.

Informatie voor leden 

Vereniging Dorpswerk Noord-Holland informeert de leden zo spoedig mogelijk over de voortgang in deze kwestie.


Vragen?

Heeft u vragen en wilt u graag persoonlijk contact, stuur een mail naar adviseur Corry Leijen.
Via: adviseur@dorpswerknh.nl

Zij neemt zo spoedig mogelijk contact met u op.

Dorpswerk NH op Facebook  Dorpswerk NH Twitter  Dorpswerk NH Youtube  Dorpswerk NH LinkedIn