Terug

Geen coronatoegangsbewijs in buurt- en dorpshuizen en wijkcentra

Het coronatoegangsbewijs is vanaf zaterdag 25 september op veel plaatsen verplicht.

Let op: de reguliere buurt- en dorpshuisfuncties zijn en blijven vrij toegankelijk voor iedereen!

Dat betekent: ontmoeting, inloop, kleinschalige activiteiten kunnen gewoon doorgaan. Ook een kopje koffie schenken of een versnapering geven bij deze activiteiten is gewoon mogelijk. 


Wel verplicht in horeca, evenement, voorstelling 

Alleen als er (primair) sprake is van horeca, een evenement of een culturele voorstelling, dan is het coronatoegangsbewijs verplicht. Hier vind je een handreiking met regels vanaf 25 september 2021. De handreiking CoronaToegangsBewijs (CTB) is ook gelezen door en afgestemd met het ministerie van Volksgezondheid.

Download de handreiking CTB.


Coronatoegangsbewijs dorpshuizen

Het coronatoegangsbewijs is helaas een ingewikkelde maatregel. Het dorp- en buurthuis is namelijk de plek waar sociaal contact plaatsvindt. En dat niet alleen: er worden ook laagdrempelige activiteiten georganiseerd, zoals huiswerkbegeleiding of kookactiviteiten voor kwetsbare buurtbewoners. Die activiteiten blijven dus open, vrij toegankelijk.

Dat geldt niet voor horeca of voor evenementen. Ons advies is daarom: probeer – als dit mogelijk is – de horecafunctie van een buurt- en dorpshuis zo veel als mogelijk (ook in fysieke zin) te scheiden van de sociale, ontmoetings- en ondersteuningsfunctie.

Handreiking afgestemd met ministerie

Op landelijk niveau is door LSA bewoners en Sociaal Werk Nederland en in nauw overleg met het Ministerie VWS een handreiking voor buurt- en dorpshuizen gemaakt. Het gaat ook over dagbesteding en maatschappelijke opvang en het CTB.

Download de handreiking.

 
Kunnen buurtactiviteiten doorgaan?       

Het blijft lastig om te bepalen in welke gevallen wel en niet een coronatoegangsbewijs noodzakelijk is. Er is namelijk altijd sprake van interpretatie van de regels.

Neem bij twijfel contact op met je gemeente en/of veiligheidsregio. Zij handhaven de regels, vraag hen met jou mee te denken.

 

Koffie-schenken
Copyright LSAbewoners.

 

Artikel geplaatst op 23 september 2021.

 

Dorpswerk NH op Facebook  Dorpswerk NH Twitter  Dorpswerk NH Youtube