Terug

Cultuurhuis De Kolk in Lutjewinkel wil verduurzamen, voorzitter Marja Beemster is blij met Ontzorgingsprogramma

Cultuurhuis De Kolk in Lutjewinkel meldde zich zomer 2021 als één van de eersten aan voor het programma 'Ontzorgen bij verduurzamen van klein maatschappelijk vastgoed'.
Martijn Mewe sprak met voorzitter Marja Beemster. "Een onpartijdig adviseur is heel welkom en nodig, iemand met verstand van zaken die ons belangeloos een eerlijk advies kan geven."

 

Schoolgebouw  

Cultuurhuis De Kolk is een voormalig schoolgebouw. Dit gegeven zag duurzaamheidscoach Martijn Mewe vaker bij de groep dorpshuizen die zich in het afgelopen half jaar heeft aangemeld voor onafhankelijk advies over het verduurzamen van hun pand. De schoolgebouwen stammen vaak uit de periode 1910 - 1940.

Tot nu toe zijn er ruim twintig aanmeldingen van dorpshuizen. Die twintig dorpshuizen zijn een goede afspiegeling van alle gemeenschapshuizen in de provincie. Er is een grote verscheidenheid aan soort, bouwjaar en afmetingen. 


Aanbieders beloven 'het beste' 

Dat Cultuurhuis De Kolk een voormalige school is, en vele dorpshuisbesturen de situatie zullen herkennen, is een goede aanleiding om voorzitter Marja Beemster te vragen wat ze van het programma 'Ontzorgen bij verduurzamen' vindt.

Wat was voor jullie dorpshuis de aanleiding om je aan te melden voor het Ontzorgingsprogramma en waar ligt voor jou en je bestuur de persoonlijke motivatie om het gebouw te verduurzamen?

“Verduurzaming is een beweging die met reden gaande is, waar iedereen wat mee moet en de Kolk dus ook. De Kolk heeft een voorbeeldfunctie. We hebben te maken met een oud gebouw, hoge energiekosten én ook een groot aantal mogelijkheden om te verduurzamen.

Er melden zich veel partijen die zaken met je willen doen en zeggen dat iets 'het beste' is. Maar wij zijn geen experts. Vandaar dat een onpartijdige adviseur heel erg welkom en nodig is, iemand met verstand van zaken die belangeloos eerlijk advies kan geven. Ontzorgen dus.”  

Tekst loopt door onder de afbeelding.

Cultuurhuis-de-Kolk-plat-verkleind (2)
Cultuurhuis De Kolk in Lutjewinkel (gemeente Hollands Kroon).


Dakisolatie  

Welke onderdelen of aspecten van de verduurzaming - denk aan verschillende maatregelen of aan verschillende onderdelen van het gebouw -  hebben bij jullie de hoogste prioriteit?

“Onze eerste gedachten gaan uit naar HR++ glas waar dat nog niet is aangebracht. Daarnaast is dakisolatie genoemd, wat wellicht gecombineerd kan worden met gepland groot onderhoud aan het dak. Tot slot zijn meer zonnepanelen een optie. Kortom, genoeg om aan te pakken.”


Subsidie voor de uitvoering  

Wat vind je lastig aan het proces van verduurzaming en dus: waarin zoek je vooral steun?

“Het lastige is dat we nu nog niet weten hoe de financiering gaat lopen. De plannen komen wel goed, maar de uitvoering is een ander dingetje.

Cultuurhuis de Kolk is geen commerciële instelling, we bieden ruimte aan allerlei culturele en sociale initiatieven, zo laagdrempelig mogelijk. We genereren genoeg geld om het normale, klein en groot onderhoud te doen, maar de kosten voor de verduurzaming komen daar boven op, en dat geld hebben we niet liggen uiteraard.

Een grote vraag is of de provincie met een oplossing, lees: ondersteuning daarvoor komt. Komt er subsidie voor bepaalde maatregelen? Is een 'sympathieke lening' via de provincie mogelijk? Daarin hoop ik gesteund te worden door onder andere de provincie Noord-Holland.” 

Tekst loopt door onder de afbeelding.

Cultuurhuis-De-Kolk-keuken-verkleind
Cultuurhuis De Kolk heeft een mooie keukenfaciliteit.


Resultaat  

Bij welke resultaten is voor jullie het ontzorgingsprogramma geslaagd?

“Het programma is voor ons geslaagd als duidelijk wordt welke maatregelen we kunnen nemen, wat die maatregelen gaan kosten én gaan opleveren. Plus: als we duidelijk krijgen hoe we de uitvoering kunnen financieren.

We willen er na voltooiing als organisatie zelf profijt van hebben. We willen vooral ook een rol kunnen spelen in het naar buiten brengen van onze ervaringen: onze opgedane kennis, genomen maatregelen en ervaringen met het toepassen. Dit alles het liefst met groot enthousiasme natuurlijk!”

 

Wat is het Ontzorgingsprogramma? 

Het 'Ontzorgingsprogramma Verduurzaming Maatschappelijk Vastgoed' is een landelijke regeling, die door alle provincies in Nederland wordt uitgevoerd.

Het doel is het ondersteunen van eigenaren van klein maatschappelijk vastgoed in het verduurzamen van hun gebouw. In Noord-Holland is Dorpswerk één van de uitvoerende partijen, in de persoon van duurzaamheidscoach Martijn Mewe. Hij werkt samen met projectfacilitator Niels Fluitman, die werkzaam is voor Energieke Regio.

Lees meer: Duurzaamheidscoach.

 

Bij de lancering van het programma in de zomer 2021 stroomde de mailbox van Martijn al snel vol.

'Ik ben aangenaam verrast door het vele aantal aanmeldingen dat we hebben ontvangen. We hebben ruim 20 dorpshuizen met een eerste gesprek kunnen verblijden. Het valt mij op dat de meeste dorpshuis-bestuurders zeer gemotiveerd zijn om aan de slag te gaan', aldus Martijn.


Interesse in onafhankelijk advies?    

Dorps- en buurthuizen die meer willen weten over Ontzorgen bij verduurzamen kunnen terecht bij Martijn Mewe.

E-mail: maatschappelijkvastgoed@dorpswerknh.nl

mobiel: 06-50215282

 

Video  

Een video met uitleg over het Ontzorgingsprogramma, en een infographic over het traject, vindt u op de pagina Programma Verduurzamen Maatschappelijk Vastgoed

 

infographic-uitsnede

Artikel geplaatst op 13 december 2021.  

 

 

Dorpswerk NH op Facebook  Dorpswerk NH Twitter  Dorpswerk NH Youtube