Terug

'Financieel waren 2020&2021 waardeloos, maar er gebeurden ook mooie dingen'

Op 21 maart 2022 deden vertegenwoordigers van 25 dorpshuizen en sociaal-culturele centra en van 2 gemeenten mee aan de online bijeenkomst Financiële situatie van buurt- en dorpshuizen. 

 

Lees  HET VERSLAG.

 

Quotes - van crisis naar kans

  • "Waar we voorheen het schilderwerk uitbesteedden, hebben we nu met een grote groep vrijwilligers het onderhoudswerk gedaan, dat gaf veel spirit".
  • "Onze activiteiten konden in die 2 coronajaren vaak niet doorgaan, terwijl we wel op basis van uitgevoerde activiteiten subsidie ontvangen. Reden om opnieuw met de gemeente in gesprek te gaan over een andere manier van ondersteuning en subsidiëring."
  • "De stille coronatijd hebben we o.a. gebruikt om te spreken met dorpsbewoners die nooit bij ons binnenkwamen. Deze gesprekken bevestigen dat ons gebouw een andere inrichting nodig heeft. Daar gaan we mee aan de slag."
  • "Sinds een jaar hebben we meer jonge mensen in het bestuur. Zij gaan het dorp in en spreken hun netwerk met de boodschap: 'hé bewoners, als jullie willen dat het dorpshuis blijft bestaan, organiseer voortaan je feest, trouwpartij, je cursus, enz. op het dorp. Gebruik deze locatie, organiseer het zoals je wilt.' Het enige dat we als bestuur doen is vooraf met de gebruiker om tafel, hoe kunnen we de kosten delen? Mensen zelf de verantwoordelijkheid geven. Zo komt de loop er weer in."

 

Gesprek met adviseur Martijn  

Hebben jullie behoefte om eens stil te staan bij de koers van je buurthuis, dorpshuis, sociaal-cultureel centrum?

Dorpswerk Noord-Holland biedt verschillende werkvormen waarmee jullie zelfstandig of met hulp van adviseur Martijn Mewe kunt reflecteren op wat beter kan. Zoals:

  • Brochure 'Wat voor dorpshuis willen we zijn?'
  • Kaartspel over rol en taken van het dorpshuis 
  • Vitaliteitsscan
  • Bedrijfsplan maken


LEES MEER over Methodieken voor dorpshuizen.

 

Vitaliteitsscan-drieluik

Artikel geplaatst op 23 maart 2022.

 

Dorpswerk NH op Facebook  Dorpswerk NH Twitter  Dorpswerk NH Youtube  Dorpswerk NH LinkedIn