Terug

„Ik accepteer de prijs, maar alleen als een prijs voor iedereen die betrokken is bij het dorpshuis.”

Voorzitter Jan Holvast - in functie sinds 2003 - kreeg op vrijdag 25 maart 2022 de eerste Landsmeerse cultuurprijs uitgereikt, die de naam draagt van zijn voorgangster, de ’moeder van de cultuur’ in het dorp: de Lien van Eenige Cultuurprijs. „Totaal onverwacht en te veel eer”, reageerde Holvast bescheiden.

Bericht overgenomen uit Noordhollands Dagblad, editie Zaanstreek-Waterland, 25 maart 2022.

Gezicht 

De prijs is een uitvloeisel van een besluit van de gemeenteraad van Landsmeer om de cultuur en culturele instellingen meer een gezicht te geven, ze toegankelijker te maken voor een groter publiek en het aanbod aan cultuur te vergroten.

Bij de uitwerking van dat besluit door vertegenwoordigers van instellingen, ontstond onder meer het idee om een prijs in het leven te roepen, toe te kennen aan een persoon die ’een verbindende rol vervult tussen de diverse kunstsectoren in Landsmeer en innovatieve initiatieven ontplooit op het gebied van cultuur’. De prijs zou bestaan uit een geldbedrag van duizend euro. Dat geld mag de winnaar niet zelf houden, maar moet worden besteed aan een cultureel doel in Landsmeer. Als eerbetoon aan Lien van Eenige, die zich tientallen jaren heeft ingezet voor kunst en cultuur in het dorp en in mei vorig jaar overleed, kreeg de prijs haar naam.

Oproep         

Na een oproep aan het publiek werden vijf Landsmeerders genomineerd. Behalve Holvast waren dat kindertheatermaakster Alieke Keizer, dirigent Luc Mager van harmonieorkest Amicitia, musicus Anje Rietberg en voormalig voorzitter van lokale omroep LOL Janny Oosterhuis, die vorige week overleed.

Dat de prijs is toegekend aan Holvast is te danken aan het feit dat onder zijn voorzitterschap het dorpshuis nu het ’bruisend hart van cultureel Landsmeer’ is, zei Marina Stil namens de jury. „Jan Holvast heeft aangedrongen op een ingrijpende modernisering van de theaterzaal om deze beter geschikt te maken voor culturele activiteiten en die nu tevens een galerie is, maar ook op de Culturele Uitmarkt en het doen verschijnen van een boekje met de culturele agenda van het dorpshuis. Dankzij hem wordt het dorpshuis gebruikt voor het presenteren van verschillende typen kunst, zoals muziek, theater, beeldende kunst en literatuur.”

Verrast

Jan Holvast krijgt de oorkonde bij de Lien van Eenige Cultuurprijs uitgereikt door Machiel van Eenige, de echtgenoot van de naamgeefster van de prijs.

De winnaar was ’totaal verrast’ dat de prijs aan hem was toegekend, zei hij nadat hij de bijbehorende oorkonde in ontvangst had genomen van Machiel van Eenige, de echtgenoot van de naamgeefster van de prijs. „Er zijn mensen die hem veel meer verdiend hebben dan ik. Het is te veel eer voor mij omdat het nu net lijkt alsof ik al het werk voor het dorpshuis in mijn eentje doe. Maar niets is minder waar. Ik ben slechts de voorzitter van een bestuur dat een enorm goed en hecht team is. En we doen alles met een geweldige ploeg van vrijwilligers en fantastische beheerders.”

Tegen de jury en de zaal zei hij even later: „Ik accepteer de prijs, maar alleen onder voorwaarde dat het een prijs is voor iedereen die betrokken is bij het dorpshuis.”

Een bestemming voor het prijzengeld van duizend euro heeft Holvast nog niet: ,,Daar ga ik even rustig over nadenken.’’

NHD-editieZW-25MRT2022-prijs-voor-DH-Wapen-van-Landsmeer

Artikel geplaatst op 29 maart 2022. 

 

Dorpswerk NH op Facebook  Dorpswerk NH Twitter  Dorpswerk NH Youtube  Dorpswerk NH LinkedIn