Terug

Red onze buurt- en dorpshuizen: geen marktwaarde maar meerwaarde

 

Herkent u dit?

Veel gemeenten kijken naar de marktwaarde van hun vastgoed. Als het vastgoed meer waard wordt, verhoogt men de huur. Door de fixatie op de marktwaarde van vastgoed komen buurt- en dorpshuizen onder druk te staan. De kosten worden te hoog en de begroting komt niet meer rond. Het buurt- of dorpshuis sluit. En dat is slecht voor de wijk of het dorp. Dat kan anders en dat moet anders!

Overgenomen van LVKK en dorpshuizen.nl:  

Stop met fixatie op marktwaarde  

Stoppen met de fixatie op de marktwaarde van ontmoetingsplekken is hard nodig. Help mee om buurt- en dorpshuizen in wijken, buurten en dorpen te behouden en het denken over maatschappelijk vastgoed op te schudden!

Hoe? Verspreid dit bericht. Bezoek de site www.geenmarktwaardemaarmeerwaarde.nl en onderschrijf de oproep! Dat helpt om gemeenten duidelijk te maken dat we meerwaarde voor de buurt stellen boven marktwaarde in de boeken.

Triest voorbeeld

Trieste voorbeelden genoeg. Bijvoorbeeld het Wijkpaleis in Rotterdam, het pand en de organisatie doen van alles om het Wijkpaleis een 'sociale bibliotheek' voor de wijk het Nieuwe Westen te laten zijn. De bewoners achter Het Wijkpaleis lopen vast op het marktdenken bij de afdeling vastgoed van de gemeente, terwijl zij met een supersuccesvolle crowdfunding in de wijk maar liefst 640.000 euro ophaalden voor de aankoop van het pand. 

Op de site https://www.geenmarktwaardemaarmeerwaarde.nl/  staat een animatie. Daarin wordt uitgelegd hoe afdeling vastgoed, in opdracht van de politiek, nu denkt en doet. De kern is: 'Fixatie op een fictieve marktwaarde'. Het probleem is de waardering van ons maatschappelijk vastgoed als 'marktwaarde'. Gemeenteraden kunnen daar iets aan doen door andere keuzes te maken.

 

“Concurrentie kweekt geen gemeenschapsleven”

— Prof. mr. Geerten Boogaard, Thorbeckehoogleraar decentraal bestuur

 

LEES OOK: opinieartikel in dagblad TROUW, 7 april 2022. 'Marktwaarde nekt spontane lokale ontmoetingen'.

 

Buurthuis-te-koop-campagne-2022

Deze campagne wordt gesteund door onze koepelvereniging LVKK. De uitvoerders van 'Buurthuis te koop' zijn LSAbewoners en Democratie in Actie

 

 

Artikel gepubliceerd op 11 april 2022.  

 

 

Dorpswerk NH op Facebook  Dorpswerk NH Twitter  Dorpswerk NH Youtube  Dorpswerk NH LinkedIn