Terug

Het beste idee voor Kolhorn komt van Evi, Roos en Lieke

Maak een plan voor een braakliggend stuk grond naast het voetbalveld.

Dat was de opdracht voor de leerlingen van groep 7/8 van basisschool Op Avontuur in Kolhorn. Donderdag 9 juni werden vijf ontwerpen gepresenteerd aan een jury. Die kozen unaniem het ontwerp van Evi, Roos en Lieke als 'beste idee voor Kolhorn'.

Leren ontwerpen 

De leerlingen waren eind september 2021 door de werkgroep Kompas op Kolhorn uitgenodigd om dorpsbewoners te bevragen over wensen en ideeën voor een mooier Kolhorn. Gekozen is voor een ontwerpwedstrijd voor een stuk ongebruikte gemeentegrond naast het voetbalveld.

De kinderen gingen eerst in kleine groepjes langs de deuren, wat willen bewoners? De uitkomsten van deze vragenrondes zijn meegenomen in vijf ontwerpen.

In het winnende ontwerp hebben drie meiden vooral ook hun eigen idee op wat nodig is voor het dorp gestopt. Zij bedachten een verlenging van het Kolhornerbos: een park met insectenhuisjes, veel groen en een wandelpad. Het winnende idee wordt misschien uitgevoerd door gemeente Hollands Kroon, twee medewerkers die in de jury zaten, gaan hier hun uiterste best voor doen.

Tekst loopt door onder de foto.

Beste-Idee-Voor-Kolhorn-ontwerp1-verkleind
Het winnende ontwerp. Foto: Dorpswerk, Anita Blijdorp.

Kinderen leren doen én denken  

Meester Roel Greven van basisschool Op Avontuur is dik tevreden over het project én de samenwerking met werkgroep Kompas op Kolhorn, die in december 2019 startte met een slag op de gong. Corona gooide roet in het eten, vertraging en uitstel van openbare presentaties tot gevolg, maar nu met dit mooie resultaat voor de huidige groep 7/8.

Over de leereffecten: 'Kinderen leren goede vragen stellen voor de enquête. Ze moeten inventariseren, gegevens verzamelen en samenwerken. Uitwerken van ideeën brengt veel creativiteit met zich mee, niet alleen door doen, maar ook door denken.'

Ontwerpen, een maquette bouwen, het is een idee voor het dorp. Kinderen leren aanvullend nadenken wat nodig is voor het dorp en waarom. Al met al een leerzaam project.'

Tekst loopt door onder de foto.

Beste-Idee-Voor-Kolhorn-juryleden-verkleind
Juryleden Het beste idee voor Kolhorn. Foto: Dorpswerk, Anita Blijdorp.

 

Maken van een dorpsplan, tips

Wilt u meer weten over dit scholenproject van Werkgroep Kompas op Kolhorn?
Neem contact op met Willem Messchaert via: willemmesschaert@kpnmail.nl

Lees meer tips: Dorpsplan maken is een samenspel 

Renske Keur begeleidt initiatiefgroepen, dorpsraden, verenigingen dorpsbelang bij Maken van een dorpsvisie.
Neem contact op met Renske via: renskekeur@dorpswerknh.nl

 

 

 

Artikel geplaatst op 13 juni 2022.

Dorpswerk NH op Facebook  Dorpswerk NH Twitter  Dorpswerk NH Youtube  Dorpswerk NH LinkedIn