Terug

ING weert verenigingen en stichtingen omdat de bank te druk is met anti-witwasmaatregelen

ING zal voor de rest van 2022 verzoeken voor openen van (nieuwe) bankrekening door stichtingen en verenigingen weigeren. De bank geeft aan dat men op dit moment onvoldoende capaciteit heeft voor zorgvuldig klantonderzoek.

Anti-witwas wetten

De bank laat weten dat zij voor de naleving van wet- en regelgeving (de Wet financieel toezicht en de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme), steeds vaker en intensiever haar klanten moet onderzoeken en transacties moet monitoren.

De bank verwacht dat verenigingen en stichtingen in het eerste kwartaal van 2023 wel weer klant kunnen worden. Eerder had de Volksbank aangekondigd verenigingen en stichtingen uit te sluiten. Bij andere banken duren de procedures vaak weken tot maanden.

Verzoek aan ministerie en de banken

De Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV) is een jaar bezig om samen met andere brancheorganisaties, waaronder Goede Doelen Nederland, FIN en Partin, heel actief het Ministerie van Financiën te waarschuwen en te bewegen hier iets aan te doen. Ondanks herhaaldelijke Kamervragen, is het nog niet verder gekomen dan een toezegging van het ministerie van Financiën dat er onderzoek komt.

NOV zou heel graag zien dat minister Kaag vrijwilligersorganisaties per direct het predicaat laag risico geeft, zodat banken minder tijd en geld kwijt zijn aan nodeloze procedures. Tegelijkertijd wordt banken gevraagd om hun winsten te benutten, extra capaciteit te organiseren en de kosten niet af te wentelen op organisaties die het goede willen doen!

Oproep

In afwachting van  is onze oproep: onderteken de petitie Stop onnodige regeldruk voor vrijwilligers in besturen! Het wachten het onderzoek naar regeldruk voor vrijwilligersorganisaties en naar de gevolgen van beide wetten* met grote belangstelling af.  Het zijn kleine maar noodzakelijke stappen in de goede richting.

* Wet Financieel Toezicht en de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme. 

 WetboekVerplettertVrijwilliger

Artikel geplaatst op 24 augustus 2022.

Dorpswerk NH op Facebook  Dorpswerk NH Twitter  Dorpswerk NH Youtube  Dorpswerk NH LinkedIn