Terug

Dorps- en buurthuizen in problemen door gestegen energielasten

Ruim 70% van alle dorps- en buurthuizen in Nederland komt in de financiële problemen door de gestegen energielasten. Dat is de belangrijkste conclusie van een enquête die de Landelijke Vereniging voor Kleine Kernen (LVKK) en LSA bewoners uitvoerden onder hun achterban.

Ruim 500 besturen van ontmoetingsplekken in Nederland deden mee aan een quick scan 'Energiestress', waarvan 42 uit Noord-Holland.

Klaske Piebenga, namens onze koepel LVKK: “Bijna driekwart van alle ontmoetingsplekken weet niet hoe ze de winter door moeten komen door de gestegen energielasten. Dat is schrikbarend veel en een belangrijk signaal. Deze plekken zijn onmisbaar voor de leefbaarheid van de wijken en dorpen in Nederland.

Meer dan verdubbeld

De energielasten voor ontmoetingsplekken zijn gemiddeld over heel NL meer dan verdubbeld. Voor Noord-Holland zien we eenzelfde beeld.

Waren de lasten in september 2021 nog 1090 euro per maand, in oktober 2022 moet er 2320 worden overgemaakt naar de energiemaatschappij. Dat is een stijging van 113%! Voor Noord-Holland is de stijging onder 42 respondenten zo'n 111%, nagenoeg hetzelfde als het landelijke beeld.

Compensatie  

Dorps- en buurthuizen kregen een flinke financiële knauw van de coronacrisis. Die waren ze nog niet te boven toen de oorlog in Oekraïne uitbrak en de energieprijzen door het dak gingen.

34 (van 42) respondenten uit Noord-Holland geven aan te verwachten dat zij in de problemen komen bij aanhoudende hoge energieprijzen. Dat is 81 procent.

In diverse gemeenteraden klinken geluiden om ontmoetingsplekken te steunen met financiële compensatie. Bij het publiceren van dit artikel is nog onduidelijk welke gemeenten in Noord-Holland die compensatie ook echt zullen geven.


Pand verduurzamen voor lagere energierekening

Uit de reacties blijkt dat een aantal dorps- en buurthuizen nog geen problemen hebben omdat hun energiecontract nog langer doorloopt. Er zijn er ook die al eerder verduurzaamden, bijvoorbeeld door beter te isoleren, het installeren van een warmtepomp of zonnepanelen.

Voor veel dorps- en buurthuizen zijn de gestegen energieprijzen extra impuls om zelf van alles te doen om elektriciteit en energie (gas)gebruik te verminderen. Ze berekenen bijvoorbeeld een speciale energietoeslag door aan bepaalde gebruikers. Andere verhogen de consumptieprijzen of sluiten in de winter. Ook schuiven dorps- en buurthuizen met activiteiten zodat deze achter elkaar plaats vinden (en er niet op verschillende dagdelen of dagen verwarmd hoeft te worden).

 

Infographic

Dit infographic toont uitslagen over alle respondenten.

Voor meer informatie over de situatie bij Noord-Hollandse buurt- en dorpshuizen, neem contact op met Adviseur dorpshuizen, Martijn Mewe.

E-mail:  adviseur@dorpswerknh.nl

 

Infographic_Gestegen-Energielasten_problemen-BH-DH_21nov2022

Artikel geplaatst op 21 november 2022.

Dorpswerk NH op Facebook  Dorpswerk NH Twitter  Dorpswerk NH Youtube  Dorpswerk NH LinkedIn