Terug

Nieuw! Kaartspel inzetten voor goed gesprek over rol en taken van uw dorpshuis

Wat zijn de belangrijkste rollen en taken van ons dorpshuis? Een eenduidig antwoord op deze vraag is vaak lastig te formuleren. Invalshoeken kunnen divers zijn. Meningen verschillen. Ook persoonlijke motieven en drijfveren spelen een rol.

Serious game

In die wirwar van ideeën en meningen kan het helpen om met elkaar om tafel te gaan. Wat zijn, voor nu of in de toekomst, de belangrijkste rollen en taken van ons dorpshuis? In dit dorp, in deze gemeenschap? Het kaartspel 'Rol en positie van dorpshuizen' is speciaal voor dit doel gemaakt. Het is een uitnodiging om 'een spelletje te spelen met elkaar'! Een 'serious game' met een helder doel, duidelijkheid over de belangrijkste rollen taken van jullie dorpshuis.

Kaartspel met vragen

Het spel bestaat uit twintig kaarten en een handleiding. Op iedere kaart staat een woord of korte zin die een mogelijke taak of rol verwoord. Bijvoorbeeld: 'signaleren persoonlijke problematiek gebruikers, een luisterend oor'. Of: 'horeca vernieuwen', 'subsidies aanvragen', 'kennis van protocollen'. Enzovoort. Adviseur Corry Leijen is aanwezig voor uitleg en begeleiding. 

DH_spel_1_verkleind

Speel dit spel met gebruikers en relaties

In ongeveer anderhalf uur tijd worden de teksten hardop aan elkaar voorgelezen, ideeën uitgewisseld, gediscussieerd en... een keuze gemaakt voor een top drie belangrijkste rollen en taken. Deze top drie kunt u gebruiken als leidraad in een visiestuk of jaarplan.

U kunt het spel spelen met alle bestuursleden. Nog leuker is het om een bredere groep uit te nodigen. Bijvoorbeeld mensen die ruimte huren in het dorpshuis, organisaties waarmee uw dorpshuis samenwerkt, bezoekers van een activiteit in het dorpshuis, enzovoort.

Acht personen is het maximum voor een gesprek met een set spelkaarten. Is uw gezelschap groter dan acht mensen, dan wordt de groep gesplitst. Meerdere sets spelkaarten kunnen tegelijkertijd ingezet worden.

Top drie kiezen en vastleggen

Na afloop wordt de gekozen top drie rollen en taken vastgelegd. Helder en duidelijk voor iedereen. Zo kunt u de uitkomst van het gesprek er altijd weer bij pakken. Corry Leijen kan ingeschakeld worden voor begeleiding van het spel én voor een gesprek over vervolgstappen.

Kosteloos voor leden

Dorpshuizen die lid zijn van onze vereniging kunnen het spel kosteloos aanvragen. Neem contact op met Corry Leijen.

Mail: dorpshuizen@dorpswerknh.nl

Mobiel: 06 15544650

DH_spel_3_verkleind