Terug

Kaartspel voor goed gesprek over rol en taken van uw dorpshuis

'Wat zijn de belangrijkste rollen en taken van ons dorpshuis?'

Een antwoord op deze vraag is vaak lastig te formuleren. Invalshoeken kunnen divers zijn. Meningen verschillen. Ook persoonlijke motieven en drijfveren spelen een rol.

 

Serious game

In de wirwar van ideeën en meningen kan het helpen om met elkaar om tafel te gaan. Wat zijn, voor nu of in de toekomst, de belangrijkste rollen en taken van ons dorpshuis? In dit dorp, in deze gemeenschap?

Het kaartspel 'Rol en positie van dorpshuizen' is speciaal voor dit doel gemaakt. Een uitnodiging tot spelen met een helder doel: duidelijkheid scheppen over de belangrijkste rollen en taken van jullie dorpshuis.

 

Kaartspel

Het spel bestaat uit twintig kaarten en een handleiding. Op iedere kaart staat een woord of korte zin die een mogelijke taak of rol verwoord. Bijvoorbeeld: 'signaleren persoonlijke problematiek gebruikers, een luisterend oor'. Of: 'horeca vernieuwen', 'subsidies aanvragen', 'kennis van protocollen'. Enzovoort.

Onze dorpshuisadviseur komt graag langs als spelleider. 

DH_spel_1_verkleind

 

Speel dit spel met gebruikers en relaties

In ongeveer anderhalf uur tijd worden de teksten hardop aan elkaar voorgelezen, ideeën uitgewisseld, gediscussieerd en... een keuze gemaakt voor de drie belangrijkste rollen en taken. Deze top drie kunt u gebruiken als leidraad in een visiestuk of jaarplan.

U kunt het spel spelen met alle bestuursleden. Nog leuker is het om een bredere groep uit te nodigen. Bijvoorbeeld mensen die ruimte huren in het dorpshuis, organisaties waarmee uw dorpshuis samenwerkt, bezoekers van een activiteit in het dorpshuis, enzovoort.

Acht personen is het maximum voor een gesprek met een set spelkaarten. Is uw gezelschap groter dan acht mensen, dan wordt de groep gesplitst. Meerdere sets spelkaarten kunnen tegelijkertijd ingezet worden.

 

Top drie kiezen en vastleggen

Na afloop wordt de gekozen top drie rollen en taken vastgelegd. Helder en duidelijk voor iedereen. Zo kunt u de uitkomst van het gesprek er altijd weer bij pakken.

U kunt de adviseur dorpshuizen vragen voor begeleiding van het spel én voor een gesprek over vervolgstappen.

 

Kosteloos voor leden

Dorpshuizen die lid zijn van onze vereniging kunnen het spel kosteloos aanvragen.

Contactgegevens staan HIER.

 

DH_spel_3_verkleind

Artikel oorspronkelijk geplaatst in juni 2019.

Geactualiseerd op 2 maart 2022.

Dorpswerk NH op Facebook  Dorpswerk NH Twitter  Dorpswerk NH Youtube  Dorpswerk NH LinkedIn