Methodieken en handreikingen voor dorpshuizen

Bij Dorpswerk Noord-Holland kunt u terecht met uw vragen over beleid, beheer en ontwikkeling van uw dorpshuis.

Bekijk onderstaande methodieken en handreikingen. Een aantal daarvan kunt u zelf uitvoeren.

Vragen? Neem contact op met Adviseur Dorpshuizen Martijn Mewe.

afbeelding_vraag-en-antwoord-sessie

 

Vitaliteitsscan voor dorpshuizen

Een dorpshuis besturen en beheren is een pittige klus. Hoe fitter en vitaler u bent, hoe soepeler u de dagelijkse dingen kunt doen. En u houdt energie over voor zaken die een langere adem vragen.

Een adviseur komt bij u langs en helpt het bestuur inzicht te verkrijgen in de parels, aandachtspunten, kansen en bedreigingen van jullie dorpshuis. U krijgt een gericht advies en actiepunten waarmee u aan de slag kunt. 

Dit zeggen dorpshuizen over de Vitaliteitsscan:
"Alles komt aan de orde in de vragenlijsten, nu hebben we een helder overzicht van alles wat we doen. Dat geeft houvast".

"Het is een heel mooi, duidelijk rapport, met concrete verbeterpunten. Maar het blijft mensenwerk, nu moeten we het wél oppakken".

Vitaliteitsscan, LEES MEER

afbeelding-vitaliteit-houten-teken

 

 

Wat voor dorpshuis willen we zijn?

Hoe ziet het dorpshuis er over vijf jaar uit? Of over tien jaar? Is er dan nog wel een dorpshuis? De wereld verandert en het is goed om vooruit te kijken, welke plek heeft ons dorpshuis in de toekomst van ons dorp?

De brochure 'Wat voor dorpshuis willen we zijn' helpt bij het gesprek hierover. 

csm_Huis_van_het_Dorp_d14b5e944a

 

 

Kaartspel over rol en taken dorpshuis

Wat zijn de belangrijkste rollen en taken van ons dorpshuis? Een antwoord op deze vraag is soms lastig te formuleren. Invalshoeken kunnen divers zijn. Meningen verschillen. Ook persoonlijke motieven en drijfveren spelen een rol.

Herkent u deze situatie? Het kaartspel 'Rol en positie van dorpshuizen' is een speelse manier om met elkaar om tafel te gaan.
Een spelletje kaarten als 'serious game' met een helder doel: duidelijkheid krijgen over de belangrijkste rollen taken van jullie dorpshuis. Lees meer...

DH_spel_1_verkleind

 

 

Wmo-scan

Hoe goed sluiten onze activiteiten aan op de wensen van verschillende dorpsbewoners? Wat doen wij voor en met doelgroepen van de Wet maatschappelijke ondersteuning?

‘Meedoen’ is kort samengevat hét maatschappelijk doel van de Wmo. Buurt- en dorpshuizen zijn er primair voor het onderdak bieden aan activiteiten waar ontmoeting mogelijk is. Liefst zo breed mogelijk, ook voor kwetsbare mensen. De Wmo-scan nodigt u uit na te denken of uw dorpshuis ook iets voor hen kan betekenen.

De scan vraagt ook naar uw ambitie als bestuur om in actie te komen en geeft tips hoe een en ander tot stand te brengen.

Afbeelding_Wmo_is_meedoen

 

 

Ondernemingsplan voor dorpshuizen

Zelf een ondernemingsplan maken? Dat kan! Deze praktische methode leidt stap voor stap van inzicht in huidige situatie naar concrete actiepunten leidt u stap voor stap door het proces van inzicht over huidige situatie naar een wat u te doen staat voor een beter bestuur en beheer.

Extra: een ondernemingsplan is ook behulpzaam bij het aanvragen van subsidies. 

De adviseur dorpshuizen komt graag langs voor uitleg.

Afbeelding_functies_dorpshuis

 

Kwaliteitszorgsysteem Goed voor elkaar

Goed voor elkaar is een methode voor kwaliteitszorg die u helpt om stapsgewijs inzicht te verkrijgen in:

  • wat u als dorpshuis zou moeten regelen;
  • wat u al geregeld heeft;
  • wat beter zou kunnen of moeten;

Het doel is: de kwaliteit van uw organisatie en uitvoering verhogen; uw werk als bestuurder meer inhoud geven en tijdig anticiperen op toekomstige ontwikkelingen.

De adviseur dorpshuizen kan u in twee werksessies helpen deze vragen te beantwoorden.

 


Dat zoeken we op in... de Vraagbaak

Vraagbaak

De Vraagbaak is een digitaal naslagwerk vol handige weetjes, documenten.
Te raadplegen door iedereen die bestuurder, beheerder is van een buurt- of dorpshuis. Ook wanneer u op andere manier betrokken bent bij dorps- en buurthuizen (gemeente, fonds, bedrijfsleven) is deze vraagbaak interessant.

Bezoek de Vraagbaak op dorpshuizen.nl.

 

 

Artikel bijgewerkt op 2 februari 2021.

Dorpswerk NH op Facebook  Dorpswerk NH Twitter  Dorpswerk NH Youtube  Dorpswerk NH LinkedIn