Wat heeft Dorpswerk u te bieden?

Bent u een Dorpsraad, Vereniging dorpsbelang, Contactcommissie, of andere bewonersorganisatie met een algemeen belang?

Voordelen voor leden:

 • Stel vragen aan onze adviseurs; per mail, telefoon, via beeldbellen; of we komen langs.
 • Vraag een adviseur als klankbord bij dilemma's, fricties of andere onderwerpen die jullie functioneren als dorpsraad belemmeren.
 • Deel praktische kennis, ervaringen en tips met uw collega dorpsraden. Doe mee met ontmoeting via workshops of themabijeenkomsten, ook online.
 • Ontvang minimaal vijf keer per jaar de digitale nieuwsbrief.
 • Ontvang advies op maat bij het maken van kernvisie, een leefbaarheid- of dorpsplan. Lees meer over Dorpsplan maken
 • Speel het Kernenspel voor een goed gesprek over rollen en taken van uw dorpsraad. !Vernieuwde uitvoering, oktober 2023
   

Niet-leden, scroll naar beneden. Lees meer over voordelen van lidmaatschap.  

Tekst gaat door onder de afbeelding.

 Kernenspel_overzicht-2023-09-28
Spelbord Kernspel, editie 2023. 


Waarom Dorpswerk Noord-Holland?

Dorpsraden bestaan dankzij de inzet van vrijwilligers. Die zijn heel capabel voor de taken die ze voor het dorp willen uitvoeren. Maar uw tijd is schaars en soms wilt u dat een vakkundige, betrokken buitenstaander met u meedenkt.

Veel dorpsraden werken samen met de gemeente. U kunt terecht bij een contactambtenaar, een kernconsulenten, gebiedsregisseur of participatiemedewerker. Maar waar kunt u terecht als zo'n gemeentefunctionaris er niet is? Hoe komt u verder als uw dorpsraad van mening verschilt met de gemeente? Precies! Bij Dorpswerk Noord-Holland.

Onafhankelijk         

Dorpswerk Noord-Holland werkt onafhankelijk van overheden en derden. Onze vereniging is van en voor de leden. Wij bieden u een steun in de rug bij het 'zelf doen'.

Spreekbuis   

Voor gemeente-overstijgende zaken treedt de vereniging op als spreekbuis en belangenbehartiger van alle dorpsraden gezamenlijk. Bijvoorbeeld naar gemeenten, Provincie Noord-Holland, de waterschappen, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties.

 

Veelgestelde vragen

 • Wij krijgen weinig respons vanuit het dorp op onze activiteiten, hoe doen andere dorpsraden dit?
 • Wij gaan [een speelplek, parkje, wandelpad, ... etc. ] opknappen. Welke tips zijn er voor fondsenwerving, nu de gemeentelijke subsidiepotjes schaars zijn?
 • Het hele dorp staat achter ons plan voor herinrichten van de openbare ruimte. Maar de gemeente geeft niet thuis. Hebben jullie tips?
 • De meningen in ons dorp over [...onderwerp invullen...] lopen zeer uiteen. Hoe stellen wij ons op?
 • Wij willen graag aan de slag met het maken van een dorpsvisie. Hoe pakken we dit aan? Hebben jullie leuke werkvormen?
 • Hoe betrekken we meer jongeren bij onze dorpsraad en onze plannen voor het dorp?
 • We hebben intern discussie over doelstelling en taken van onze dorpsraad. Kunnen jullie helpen?

sandorpaulus dorpsvisie kerkplein
copyright afbeelding Dorpsraad Son en Breugel


Wat doet Dorpswerk Noord-Holland niet?

Wij nemen geen taken van u over. Onze adviseurs beperken zich tot advies. Dit is kosteloos tot een maximum aantal uren per jaar. De reden is dat we zoveel mogelijk dorpsraden willen bedienen en onze capaciteit beperkt is.

Dorpswerk Noord-Holland is een kleine organisatie. Het bestuur bestaat uit vrijwilligers. Het werk van professionele adviseurs wordt betaald uit de contributie van de leden, subsidie van de provincie Noord-Holland en incidentele projectgelden.

Wat als uw dorpsraad geen lid is?

Noord-Holland telt circa 120 dorpsraden, kijk HIER voor de aangesloten dorpen. Is uw dorpsorganisatie nog geen lid? U kunt altijd kosteloos de adviseur vragen om langs te komen voor een kennismakingsgesprek.

U wordt wel uitgenodigd voor activiteiten zoals themabijeenkomsten of workshops. Daar kunt u met ons kennismaken en wij vragen u daarbij wel het lidmaatschap te overwegen. Samen staan we sterk!

Initiatiefgroepen die een bewonersorganisatie voor het algemeen belang oprichten, kunnen kosteloos advies vragen tot de organisatie echt van start gaat.

Vragen?

Neem contact op met de adviseurs.

 Cartoon_vragenlijst

 

Landelijk netwerk

Dorpswerk is aangesloten bij de Landelijke Vereniging voor Kleine kernen (lvkk.nl), dit is dé belangenbehartiger van alle dorpen en platteland naar de Rijksoverheid en derden.

 

 

Dorpswerk NH op Facebook  Dorpswerk NH Twitter  Dorpswerk NH Youtube  Dorpswerk NH LinkedIn