De leden van Dorpswerk Noord-Holland zetten zich in voor behoud en versterking van de leefbaarheid en vitaliteit van hun kern en de omgeving. Dorpsraden, dorpshuisbesturen en andere bewonersinitiatieven in Noord-Holland die zich in bovenstaande herkennen kunnen zich aanmelden als lid van de vereniging.

Voordelen van het lidmaatschap: 

  • Advies per telefoon of per email n.a.v. uw vragen door professionele adviseurs 
  • Ondersteuning door een professioneel adviseur 'aan huis'
  • Toegang tot kennisuitwisselingsbijeenkomsten en cursussen (of tegen een gereduceerd tarief)
  • Advies bij het opstellen van dorpsvisies (inclusief het handboek ‘Zo maak je een dorpsvisie’)
  • Beschikbaar stellen van de methode 'Ondernemingsplan stap voor stap' (dorpshuizen)
  • Begeleiding bij het gebruik van de kwaliteitszorgmethode 'Goed voor elkaar' en de 'Wmo-scan' (dorpshuizen)
  • Deelname aan regionale en landelijke (pilot-)projecten
  • Deelname aan een steeds groter wordend en landelijk (kennis)netwerk van ruim 2000 dorpsraden en 2000 dorpshuizen en andere bewonersorganisaties in Nederland
  • Gebruik maken van collectieve kortingen op het gebied van verzekeringen en stroominkoop (dorpshuizen)
  • Belangenbehartiging

Kijk onderaan deze pagina onder het aanmeldformulier voor extra voordeel voor dorpshuis-leden.

Contributie

Dorpsraden: € 50 per jaar

Dorpshuizen: de financiële bijdrage van uw dorpshuis is gebaseerd op de omvang van uw dorp:

€ 50,- voor dorpshuizen in dorpen tot 1000 inwoners
€ 100,- voor dorpshuizen in dorpen met 1000 tot 3000 inwoners
€ 200,- voor dorpshuizen in dorpen met meer dan 3000 inwoners

Het eerste jaar is er 50% korting.

Initiatiefgroep nieuw dorpshuis:

Initiatiefgroepen die de oprichting van een dorpshuis nastreven kunnen zich als aspirant aansluiten bij Dorpswerk Noord-Holland. Tot het moment dat het dorpshuis inkomsten heeft betalen ze geen contributie, maar kunnen ze al wel gebruik maken van advies en ondersteuning.

Lidmaatschap dorpshuis en dorpsraad met hetzelfde bestuur:

Als een dorpshuis en een dorpsraad hetzelfde bestuur hebben ontvangen zij alleen een contributienota als dorpshuis, terwijl beide lid zijn.

Aanmeldformulier

This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net) Neem onderstaande code over om te bewijzen dat u geen robot bent

 

Voordeel voor dorpshuis-leden

Het lidmaatschap van Dorpswerk Noord-Holland biedt dorpshuizen de volgende voordelen: 

Ondersteuning bij gemeentelijk dorpshuizenbeleid

Dorpswerk Noord-Holland is op diverse plaatsen in Noord-Holland behulpzaam bij het tot stand brengen van gemeentelijk dorpshuizenbeleid. Uitgangspunt daarbij is de brochure 'Dorpshuizenbeleid op maat, een handreiking voor gemeenten'. Dorpswerk Noord-Holland hoopt door middel van ondersteuning van dorpshuisbesturen èn gemeenten dat er goede afspraken in een beleid worden vastgelegd. Belangrijke zaken daarbij zijn een beschrijving van de sociaal-culturele functie die dorpshuizen voor de gemeenschap hebben en de waarde die de gemeente daaraan hecht. Ook een beschrijving van de rol van dorpshuizen in de Wmo, afspraken over geregelde communicatie en aanwijzen van een contactambtenaar voor dorpshuizen horen wat Dorpswerk Noord-Holland betreft tot het basispakket. Dorpshuis-leden kunnen kosteloos gebruik maken van ondersteuning van een adviseur van Dorpswerk Noord-Holland.

Ondernemingsplan Stap voor Stap

Een in Groningen ontwikkelde methode waarmee besturen van dorpshuizen stap voor stap zelf een ondernemingsplan kunnen maken. De methode bestaat uit een tekstbestand in Word en voorbeeldbegrotingen in Excel, en is zodanig opgezet dat ook mensen zonder enige ervaring met ondernemingsplannen ermee uit de voeten kunnen. Dorpshuizen die lid zijn van Dorpswerk Noord-Holland kunnen de methode kosteloos bij de adviseur bestellen. Indien gewenst behoort ook een demonstratie door een adviseur tot de mogelijkheden. Het bestuur van Dorpswerk Noord-Holland hoopt dat veel dorpshuisbesturen in Noord Holland hun voordeel zullen doen met deze methode.

Kwaliteitszorgsysteem Goed voor elkaar

Het gaat om een in Friesland ontwikkeld systeem waarmee dorpshuizen kunnen checken hoe goed ze hun zaakjes geregeld hebben. Maar weet u wat u zoal geregeld moet hebben? En zijn zaken die u eerder geregeld heeft nog up-to-date? Dorpswerk Noord-Holland helpt u deze vragen te beantwoorden. Het resultaat is dat u als bestuur zeker weet dat u alles goed voor elkaar heeft. Een adviseur komt maximaal twee avonden (overdag kan ook) bij u op bezoek. Hij introduceert de methode en neemt vragenlijsten met u door. Aan dit aanbod zijn geen kosten verbonden omdat de provincie Noord-Holland Dorpswerk Noord-Holland ondersteunt. Maar het aantal uren dat ter beschikking staat is beperkt. Daarom geldt dat wie het eerst komt, het eerst maalt.

Collectieve korting verzekeringen

In samenwerking met het Assurantiekantoor Bremer zijn wij er in geslaagd Marsh Nederland, een grote speler op het terrein van verzekeringen, te interesseren voor het verzekeren van de leden van Dorpswerk Noord-Holland. Marsh Nederland is een onderdeel van een wereldwijd concern en voor nadere informatie over het bedrijf kunt terecht op de website www.marsh.nl. Het aanbod omvat een drietal verzekeringsvormen die voor uw dorpshuis van belang kunnen zijn. Het betreft een opstalverzekering, een inventarisverzekering en een bedrijfsschade- of exploitatiekostenverzekering. De verzekeringsvormen worden u afzonderlijk aangeboden zodat u dus zelf kunt bepalen welke verzekering(en) u voor uw dorpshuis wilt afnemen. 

Meer informatie en contactgegevens vindt u op de website van Assurantiekantoor Bremer.

DorpStroom

Voor de meeste particulieren en bestuurders is de vrije energiemarkt een ondoorzichtige markt, waarin de consument regelmatig beet wordt genomen. Aanbieders stunten bijvoorbeeld met lage instaptarieven en confronteren de gebruiker met een forse tariefverhoging na de eerste contractperiode. Of het leveringstarief lijkt heel laag, maar de post 'vastrecht levering' is behoorlijk opgeschroefd ter compensatie van het lagere leveringstarief. DorpStroom is een betrouwbare partner op de vrije energiemarkt, waarin de levering sinds 2004 is vrijgegeven.

Wie is DorpStroom?

DorpStroom is ontstaan uit een aantal sportverenigingen dat gezamenlijk energie in wilde kopen. Later is dit uitgebreid naar buurt en dorpshuizen. Om aansprakelijkheidssituaties af te dekken is er inmiddels een BV boven gezet. Maar de intentie blijft om er zo gunstig mogelijke tarieven eruit te slepen voor de deelnemers. De organisatiekosten worden laag gehouden. Het hart van de organisatie wordt nog steeds gevormd door een paar gedreven bestuurders van sportverenigingen die vinden dat energie goedkoper kan. Ook voor dorpshuizen.

Hoe werkt DorpStroom?

DorpStroom is eigenlijk een intermediair tussen uw dorpshuis en de leverancier. De meeste deelnemers sluiten een contract voor een jaar af bij de leverancier (soms drie jaar). DorpStroom levert klanten aan bij de leverancier, maar zit er verder niet meer tussen. Het dorpshuis sluit dus rechtstreeks een contract af met de leverancier. DorpStroom werkt samen met twee of soms drie leveranciers. De leverancier zijn meestal Greenchoice, soms Main Energy en soms nog een derde. Deze leveranciers zijn geselecteerd op basis van betrouwbaarheid en klantvriendelijkheid. Op ongeveer 8 afloopmomenten per jaar onderhandelen ze met de leverancier over de tarieven voor contractverlenging. DorpStroom geeft hierbij de garantie af dat ze altijd goedkoper zijn dan de traditionele leveranciers. En maximaal 2% duurder dan (tijdelijke) prijsstunters. Vanwege het grote collectief is er een goede onderhandelingspositie.

Hoeveel kan ik besparen?

Bestuurders kunnen hun jaarafrekening opsturen. Op de website www.dorpstroom.nl vindt u een aanvraagformulier. DorpStroom maakt een voordeelberekening in excel-spreadsheet die u tot niets verplicht. Als u tot overstappen besluit dan moet u wel even nagaan of u nog tot een bepaald moment aan een contract vastzit bij de huidige leverancier. In de meeste gevallen zal dit niet zo zijn.

Nooit zonder stroom

Bestuurders hoeven niet bang te zijn dat ze zonder stroom komen te zitten, want dat is in Nederland niet mogelijk. Na het faillissement van energiereus Enron in de VS is er in Nederland een wet aangenomen die stroomvoorziening te allen tijde garandeert door de netbeheerder. Bij een faillissement van een leverancier heeft een andere leverancier een korte periode de tijd om het contract over te nemen. De kans op een faillissement van een leverancier is zeer klein, want na de introductie van de vrije energiemarkt heeft er intussen al een 'shake-out' plaatsgevonden van de zwakke broeders.

LET OP: DorpStroom is niet elk moment de goedkoopste. Bekijk ook het aanbod van andere leveranciers.