Terug

Gretige groep 8 tekent toekomst van Kolhorn

Op vrijdag 6 december kwamen 26 leerlingen van groep 7/ 8 van basisschool Op Avontuur onder leiding van meester Roel Greven naar de Laurenskerk. Hier werd met een klinkende gongslag de aftrap gegeven van het project 'Het beste idee van en voor Kolhorn'.

Ideeënwedstrijd

De werkgroep Kolhorn Kompas staat garant dat de dreun op de gong zal naklinken tot ver na 29 mei 2020. Op deze dag zullen de leerlingen hun 'beste idee voor Kolhorn' presenteren in een openbare dorpsbijeenkomst.

De kinderen worden aangemoedigd hun plan of wens te presenteren met een filmpje, maquette of poster. Inwoners kunnen stemmen. Minstens drie wensen zullen ook echt uitgevoerd worden, zo benadrukt werkgroep Kolhorn Kompas.

Kick-off, Beste idee voor Kolhorn 6-12-19 C ActiefmetBeeld (3 van 5)_verkleind
Copyright foto: Hans Westrik

 

Kolhorn Kompas

Kolhorn Kompas heeft de rol van aanjager en motor. Voor een toekomstbestendig Kolhorn is het zaak om veel goede ideeën en plannen op te halen uit het dorp; om die vervolgens tot uitvoerbare projecten om te smeden. Kinderen zitten vol creativiteit en zien mogelijkheden die volwassenen vaak al niet meer opmerken.

Ries Heezen, Willem Messchaert, Theo Veen en Tjeerd van Weering vormen samen Werkgroep Kolhorn Kompas. Ries Heezen, als oud-voorzitter van de opgeheven dorpsraad vindt dit een mooie manier om zich in te zetten voor Kolhorn. In de werkgroep zitten verder enthousiastelingen rond Dorpshuiskerk Kolhorn. Dit team werd de afgelopen anderhalf jaar bij het ontwerpen van het project 'Het beste idee van en voor Kolhorn' ondersteund door Cees Kooy, adviseur bij Dorpswerk Noord-Holland. Lees de tips van Cees bij maken van een dorpsplan.

Dorpsronde

Op 6 december - het slechte weer mocht de pret niet drukken - gingen de leerlingen meteen in vier groepen het dorp in. De kinderen bespraken op de route hun eerste indrukken en ideeën over wat er mooi is aan Kolhorn en wat er beter kan.

Zo klonk de roep om zebrapaden, busvervoer naar meer bestemmingen, de logica van een vissersschool in een waterrijk dorp. Ook ontdekten de kinderen beroepen van weleer: de functie van een smederij bleek onbekend. De weg op de dijk werd als gevaarlijk gekwalificeerd. Opvallend: het water dat in Kolhorn toch veel, vaak en omvangrijk aanwezig is, was de kinderen bijna niet opgevallen. Ook mag er beslist meer te doen zijn in Kolhorn.


Aanbellen

Binnenkort bellen de kinderen aan bij alle dorpsgenoten. Zij vragen naar wensen en meningen. Ook volgen meer dorpsrondes, een mooie manier om ideeën op te doen voor verbetering van de openbare ruimte. Zo kiezen en werken de kinderen hun 'Beste idee voor een mooier, veiliger en leuker Kolhorn' uit. Om dit op 29 mei te presenteren aan het dorp.

In de media

Lokale media besteedden ruim aandacht aan 'Het beste idee...' en de aftrap op 6 december 2019.

Lees Schager Courant, 4 december 2019.

Bekijk het artikel en fimpje op NHNieuws, 6 december 2019.

Over de voortgang van dit project valt te lezen in het clubblad van Voetbalvereniging Kaagvogels, Caegh Sport.

Ook het Niedorper Weekblad volgt de ideeënwedstrijd 'Het beste idee...' op de voet.

Kolhorn-Kick-off-Beste-idee-6-12-19_verkleind-5-van-5
Copyright foto: Hans Westrik

 

Maken van een dorpsplan, doet u mee?

U kunt bij ons terecht voor ondersteuning bij het maken van een dorpsplan. Neem contact op met de adviseur. 

Lees ook, Tips bij maken van een dorpsplan

 

Artikel geplaatst op 10 december 2019.

 

Dorpswerk NH op Facebook  Dorpswerk NH Twitter  Dorpswerk NH Youtube  Dorpswerk NH LinkedIn