Terug

"Een kernvisie geeft structuur aan je werk en leidt tot beter resultaat."

Zwaagdijk-West is met 550 inwoners de kleinste kern van de gemeente Medemblik. Al in 2017 maakte de dorpsraad een eigen kernvisie, ook wel bekend als dorpsvisie of leefbaarheidsplan. Hoe staat het er nu mee?


Giel Nijpels, voorzitter van de dorpsraad, is vanaf het begin betrokken en blikt terug. 

Waarom een kernvisie?   

"Er waren twee belangrijke redenen om aan de slag te gaan met een kernvisie. Er was het initiatief van de gemeente Medemblik die via het opstellen van een kernvisie de kernen en dorpen beter bij het gemeentelijk beleid wilde betrekken.

Plus de invoering van de Omgevingswet (gepland voor 1 juli 2022, red.) die ook als doel heeft om de bewoners van een bepaalde wijk of dorp beter te betrekken bij omgevingsplannen."

 

Tekst loopt door onder de afbeelding
Zwaagdijk-west-luchtfoto

Hoe hebben jullie het aangepakt?  

"De Dorpsraad heeft een bewonersraadpleging gehouden met als centrale vraag:
Wat moeten of willen we in het dorp veranderen of juist behouden?

De bijeenkomst is door ongeveer 145 bewoners bijgewoond, bijna een kwart van alle mensen. De avond was ingedeeld naar aandachtspunten zoals wonen, verkeersveiligheid en sociale omgeving. De belangrijkste wensen zijn uitgefilterd en in een tweede bewonersraadpleging voorgelegd.

Belangrijke wensen voor veel bewoners waren woningbouw voor jongeren, het opknappen van het Meester Derrikspark en de opwaardering van de wijk Balkweiterhoek. Op basis van de opbrengst uit deze twee avonden heeft één van de dorpsraadleden de tekst van het visiedocument geschreven."

Tekst loopt door onder de afbeelding.

Zwaagdijk-West-Kernvisie


Wie waren er naast de dorpsraad nog meer betrokken? 

"De inhoud van de kernvisie is, zoals gezegd, samen met de inwoners tot stand gekomen. Zowel tijdens de druk bezochte bewonersbijeenkomst als tijdens een dorpsschouw (een wandeling door het dorp, red.). Hierbij waren ook de gemeente, Wooncompagnie en het bestuur van dorpshuis de Wildebras aanwezig.

De dorpsraad heeft de tekst van onze kernvisie geschreven en gemeente Medemblik heeft de opmaak van het visiedocument verzorgd. Gemeente Medemblik had een half jaar voor onze eigen bewonersraadpleging een algemene enquête rondgestuurd naar alle bewoners van de gemeente. Onze dorpsraad heeft van sommige gegevens uit deze gemeentebreed uitgezette enquête gebruik gemaakt."

Wat levert het maken van een kernvisie op? 

"De kernvisie heeft structuur gebracht in het werk van onze dorpsraad. Voor ieder belangrijk onderwerp is een werkgroep ingesteld. Bij elke Dorpsraadbijeenkomst werden de resultaten per werkgroep besproken. Zo bleef elk onderwerp actueel totdat er een resultaat was geboekt. Dat wil niet zeggen dat alle wensen gerealiseerd zijn, maar er is wel veel bereikt.

Een mooi voorbeeld is de opwaardering van het Meester Derrikspark. Het besluit tot nieuwbouw voor starters is een succes, maar moet nog wel worden gerealiseerd. Ook is er een stoep gekomen van de school naar de inrit van het wijkje de Balkweiterhoek. Hierdoor kunnen de kinderen veiliger naar huis en de speeltuin lopen. De kerk is als gebouw behouden voor het dorp."

Informatie: https://dorpsraadzwaagdijk-west.nl/

Bekijk ook het filmpje dat is gemaakt over Kernvisie Zwaagdijk-West, klik op de afbeelding:

Tekst loopt door onder de afbeelding. 

Zwaagdijk-West-still-uit-filmpje-2018-school

 

Ook een dorpsvisie maken? 

Dorpswerk Noord-Holland ondersteunt dorpsraden bij het maken van een leeftbaarheidsplan, kernvisie of dorpsplan.

LEES MEER over dorpsplan of leefbaarheidsplan maken >>>

Neem contact op met onze adviseur Renske Keur
E-mail: renskekeur@dorpswerknh.nl

 

Plattelandsgemeente Medemblik   


De gemeente Medemblik omvat naast de gelijknamige stad maar liefst 17 dorpen: Abbekerk, Andijk, Benningbroek, Hauwert, Lambertschaag, Midwoud, Nibbixwoud, Onderdijk, Oostwoud, Opperdoes, Sijbekarspel, Twisk, Wadway (gedeeltelijk), Wervershoof, Wognum, Zwaagdijk-Oost en Zwaagdijk-West. Verder zijn er nog een aantal buurtschappen. 

 

Artikel geplaatst op 27 januari 2022.

Dorpswerk NH op Facebook  Dorpswerk NH Twitter  Dorpswerk NH Youtube  Dorpswerk NH LinkedIn