Terug

Duurzaamheidscoach Martijn helpt buurt- en dorpshuizen om de energierekening omlaag te krijgen

Met een paginagroot artikel zet Dagblad Zaanstreek de pijn van torenhoge energieprijzen voor de buurt- en dorpshuizen op de kaart. 

Landsmeer  -  'Kunnen buurt- en dorpshuizen nog blijven bestaan als de kosten verdrievoudigen?

Wel als het aan duurzaamheidscoach Martijn Mewe ligt. Vanuit de provincie Noord-Holland ondersteunt hij dorpshuizen bij het nemen van duurzaamheidsmaatregelen om zo de rekeningen omlaag te krijgen. Inmiddels heeft Martijn al zestig dorpshuizen bijgestaan.

Het bestuur van Dorpshuis Landsmeer is blij met zijn komst. Voorzitter Jan Holvast: "De rekening voor gas en elektra zou volgend jaar van 18.000 euro naar 42.000 euro gaan. Dat moeten we voorkomen.” Dorpshuis Het Wapen van Landsmeer neemt het papierwerk voor lief nu Martijn Mewe helpt bij het aanvragen van de subsidie bij provincie Noord-Holland. 

Duurzaamheidscoach 

Wat doet duurzaamheidscoach Martijn Mewe en zijn technische collega Leo van Bemmel?

Allereerst is nodig om in kaart te brengen wat een dorpshuisbestuur  kan doen om minder energie te verbruiken. Martijn: „Denk aan het beter isoleren van een pand. Bij het maken van de energiescan wordt onder meer gekeken of er op bepaalde plekken warmte wegloopt.”  Ook de staat van bijvoorbeeld cv-ketels wordt gecheckt. 

Als we alles in kaart hebben gebracht, kan de subsidie aangevraagd worden. De provincie geeft maximaal 40.000 euro per dorpshuis voor de investeringen.”

Martijn Mewe kent de problematiek van de dorps- en buurthuizen inmiddels als geen ander. Hij heeft er samen met zijn collega al zo’n zestig bijgestaan. Hij vermoedt dat de twee miljoen van de provincie nog niet voldoende is om alle dorpshuizen te helpen. „Er moet eigenlijk meer geld bij, maar het is al goed dat er nu een subsidiepot is.”

 

Dgblad-Zaanstreek-60-DH-bijgestaan-dzcoach_26NOV2022

Artikel geplaatst op 27 november 2022. 

Dorpswerk NH op Facebook  Dorpswerk NH Twitter  Dorpswerk NH Youtube  Dorpswerk NH LinkedIn