Terug

Andijk zendt De Huiskamer in voor landelijke Dorpsvernieuwingsprijs 2023

De Huiskamer in Andijk biedt sinds 2021 ruimte voor laagdrempelige ontmoeting aan mensen van alle leeftijden.

Zorg op het dorp  

Toen dorpsraad voorzitter Gerrit van Keulen in april las over de landelijke Dorpsvernieuwingsprijs 2023 mét accent op het thema Zorg op het dorp dacht hij gelijk aan De Huiskamer als kansrijke inzending. Nu is het wachten op wat de jury ervan vindt.

De Huiskamer is in 2021 gestart. Op vier ochtenden in de week, van 10 - 12 uur komen 10 tot 15 mensen langs voor koffie en een praatje. Zo ontstaan nieuwe contacten, verbindingen en vriendschappen. Ook buiten De Huiskamer gaan de contacten door. 

Koffie drinken plus 

Toen in 2019 een zorgorganisatie uit het Andijker zorgcentrum verdween was het helaas ook afgelopen met het samen koffie drinken van bewoners en niet-bewoners. Een plek waar iedereen vrij naar binnen kan lopen en ongedwongen met andere bezoekers een praatje kan maken, zo'n plek werd node gemist. 

Van Keulen: "Onze dorpsraad wilde in samenwerking met de plaatselijke afdelingen van De Zonnebloem, de PCOB/KBO en het project Samen Ouder Worden een nieuwe gelegenheid scheppen voor laagdrempelige ontmoeting. Wij startten al in 2019 met de voorbereidingen maar toen kwam de coronapandemie voorbij. In augustus 2021 konden wij eindelijk van start." 

Tekst loopt door onder de afbeelding.

Andijk-De-Huiskamer-copyright-KBO-PCOB-1024x573
Team De Huiskamer met v.l.n.r. Saskia van Veen (SOW), Annemarie Kooiman (PCOB Andijk), Gerard Schuitemaker (KBO Andijk), Klaas Groot (De Zonnebloem Andijk), Gerard Kuin (SOM). Foto: Gerrit van Keulen.


Het opstarten van deze ontmoetingsruimte is een 100% doe-het-zelf-initiatief. Organisatorisch zijn de taken verdeeld tussen een stuurgroep die over de randvoorwaarden gaat; en een groep uitvoerende vrijwilligers die tijdens de openingsuren zorgt voor ontvangst, koffie/thee, enz. 

Een sterk punt van De Huiskamer is dat er afstemming en samenwerking is met een heel divers palet aan organisaties: oa. de kerken, gemeente Medemblik, politiek, de opbouwwerker, het jongerencentrum, het zorgcentrum, woningcorporatie, het bedrijfsleven.


Op naar tweeduizend bezoekers

Van Keulen benadrukt dat zowel de oudere generatie als ook jongeren De Huiskamer weten te vinden. Ook Oekraïense en andere vluchtelingen zijn welkom. Over de resultaten en effecten zegt hij: "Er zijn meer contacten gemaakt door en tussen mensen die voorheen alleen thuis bleven. Er zijn zelfs nieuwe relaties ontstaan tussen weduwen en weduwnaars. Men gaat met veel plezier naar de koffieochtenden. De saamhorigheid is groeiende."

"We hebben in het eerste half jaar van 2023 meer dorpsgenoten mogen ontvangen dan in heel 2022, toen ruim 1.100 bezoekers. In 2023 denken we dat we uitkomen op 2.200 bezoekers. De Huiskamer pakt ook signaleringstaken op en bezoekers kunnen over veel onderwerpen voorlichting krijgen. Zo komt de wijkagent langs om te vertellen over weerbaar worden tegen oplichters.


Beste buurtidee  

In de regio West-Friesland geniet De Huiskamer inmiddels grote bekendheid. Van Keulen: "Wij zijn in 2022 uitgeroepen als winnaar van het Beste Buurtidee door de huurderscommissie van Woningstichting Het Grootslag en mochten een cheque in ontvangst nemen van € 750,-. Met dit geld konden wij voor onze vrijwilligers een leuke middag organiseren met een barbecue en een klein presentje vanuit het bedrijfsleven."

Nu is het afwachten welke andere kandidaten meedingen naar de landelijke Dorpsvernieuwingsprijs 2023. Duidelijk is wel: Andijk heeft zich met De Huiskamer als ijzersterke kandidaat neergezet.

Meer weten?

Neem contact op voorzitter Gerrit van Keulen, e-mail: dorpsraadandijk@gmail.com

Internet: https://www.facebook.com/HuiskamerVanAndijk

De Noord-Hollandse dorpen Andijk en Oudesluis (Buurthuiskamer) deden mee aan het landelijk programma Samen ouder Worden (2018-2023). Lees meer inspirerende voorbeelden, methoden & technieken in het eindrapport.

 

 

 Huiskamer van Andijk_buiten 001
Zomerse ochtend, de bezoekers drinken de koffie/thee buiten.
Copyright De Huiskamer, 2021.

 

Artikel geplaatst op 31 augustus 2023.

 

 

Dorpswerk NH op Facebook  Dorpswerk NH Twitter  Dorpswerk NH Youtube  Dorpswerk NH LinkedIn