Terug

Schagerbrug ontvangt bezoek

Serie Leefbaarheid in beeld: wonen en ontmoeten in Schagerbrug

 

Dorpswerk Noord-Holland organiseerde op 27 oktober 2023, op verzoek van de landelijke koepel LVKK, een werkbezoek voor ambtenaren van het ministerie van Binnenlandse Zaken, afdeling Democratie. Deze afdeling houdt zich onder andere bezig met het thema leefbaarheid in kleine kernen in Nederland.

Om te weten wat er in de praktijk speelt bezoekt zij jaarlijks een aantal kleine kernen in Nederland, dit keer in de Kop van Noord-Holland. De deelnemers wachtte een hartelijke ontvangst in 't Veld en Zijdewind (gemeente Hollands Kroon), daarna in Schagerbrug (gemeente Schagen) in gemeenschapshuis Ons Eigen Kroeg (OEK).

Dorpsvisie Schagerbrug  

Schagerbrug heeft een actieve dorpsraad. Voorzitter Theo Groot praatte de deelnemers bij over enkele hoofdpunten: de gewenste woningbouw, zoals het CPO-project Bestevaer. Deze dorpsraad legt in een dorpsvisie vast waar het aan wil werken. Bekijk Dorpsvisie 2023-2028 Schagerbrug.

Tekst loopt door onder de afbeelding.
20231027 foto van dorpsvisie dorpsraad Schagerbrug
Dorpsvisie 2023-2028 Schagerbrug.


Dorpsraden met elkaar om tafel  

Gemeente Schagen haalt de dertien dorpsraden jaarlijks bij elkaar. Burgemeester Marjan van Kampen legt uit: 'De kennisuitwisseling tussen dorpsraden is belangrijk.' Het gemeentebestuur Schagen worstelt wel met het grote verschil in de kwaliteit van dorpsraden. Haar vraag aan het ministerie: Zou je richtlijnen moeten opstellen voor dorpsraden? Bijvoorbeeld dat vergaderingen openbaar moeten zijn.

Theo Groot van de dorpsraad Schagerbrug ziet meer in een convenant met de gemeente, zoals we dat vroeger hadden in de oude gemeente Zijpe. Hierin leg je spelregels vast. Ook Thomas Zandstra, hoofd van de afdeling Democratie ziet kansen vooral bij gemeenten zelf, geef richtlijnen mee, bijvoorbeeld in het subsidiebeleid.

Ons Eigen Kroeg         

Huub Tibie, voorzitter van Stichting Ons Eigen Kroeg (OEK) vertelde over het belang van een dorpscafé. Dat is van oudsher dé plek voor activiteiten als repetities en uitvoeringen van de toneelvereniging, de biljart, feesten en partijen en koffieochtenden voor ouderen.

Sinds in 2015 de exploitatie door vrijwilligers is overgenomen is het uitbaten van het dorpscafé weer winstgevend. Inkomsten komen van drie vaste huurders - toneelvereniging OEK (www.oek.nl) en twee biljartverenigingen - en uit de vele activiteiten die de evenementencommissie organiseert. Dorpsbewoners kunnen de ruimte huren voor een feest. Ook leuk voor ondernemers die hapjes, lunches en buffetten mogen leveren.

Stichting OEK huurt een privé gebouw, daardoor komt de stichting helaas niet in aanmerking voor een vaste subsidie. Huub Tibie: 'Samen met ondernemers en vele vrijwilligers zorgen wij voor de barbezetting en noodzakelijke verbouwingen.'

Om de energiekosten te reduceren heeft het bestuur van stichting OEK Martijn Mewe, adviseur Duurzaamheid, ingeschakeld voor gratis advies. Martijn vertelde op deze middag over het programma Ontzorgen bij verduurzamen van maatschappelijk vastgoed.

Schagerbrug-stichting-OEK

Beeldverslag 

Bekijk het beeldverslag van deze excursie naar Schagerbrug. Klik op de afbeelding voor groot beeld.

 

Copyright afbeeldingen Dorpswerk Noord-Holland
Fotografie Anna Groentjes.

Dorpswerk NH op Facebook  Dorpswerk NH Twitter  Dorpswerk NH Youtube  Dorpswerk NH LinkedIn