Over herbestemming en medegebruik van kerken voor maatschappelijke functies

Datum: 08 maart 2024 15:00:00
Details:

Op uitnodiging - voor leden van Dorpswerk Noord-Holland. Geen uitnodiging ontvangen, maar wel lid? Mail ons

Onderwerp: herbestemming en medegebruik van de kerk voor maatschappelijke functies.

Locatie: Dorpskerk West-Graftdijk, Graftdijkplein 3, 1486 ML West-Graftdijk 

Programma:

Deze bijeenkomst voor leden wordt georganiseerd op initiatief van Anita Blijdorp, tot voor kort actief in diverse rollen voor de vereniging Dorpswerk Noord-Holland. Zij neemt na 23 jaar graag op informele wijze afscheid van u in de dorpskerk van haar woonplaats West-Graftdijk.
Anita heeft voor deze bijeenkomst een actueel thema gekozen dat haar aan het hart gaat: de herbestemming en medegebruik van kerkgebouwen voor maatschappelijke functies. Kerken zijn beeldbepalend voor het aanzicht van dorpen en hebben vaak een belangrijke cultuurhistorische waarde. Veel mensen willen deze prachtige blikvangers behouden voor ontmoeting, voor culturele en andere activiteiten, kortom: voor een bruisend dorpsleven. Leegkomend kerkelijk vastgoed is daarmee steeds vaker een vraagstuk voor de lokale gemeenschap. Hoe kunnen we het kerkgebouw voor de gemeenschap behouden? Een vaak gehoord antwoord: ‘Invulling als gemeenschapshuis en andere maatschappelijke functies zou mooi zijn.’ Deze vraagstelling zullen we op 8 maart bespreken.

LEES:  Kerken, gebouwen van en voor de gemeenschap.

 

Programma:

14.45u Inloop

15.00u Welkomstwoord door voorzitter Kees Sietsema 

15.05u Anita Blijdorp, persoonlijke noot bij het wonen in een dorp met een kerk

15.15u Interview met vertegenwoordigers van drie initiatieven:

- In West-Graftdijk is de kerk eigendom van de protestantse gemeente. Bewoners, verenigd in St. De Graftdijken en vooral niet-kerkleden, halen fondsen binnen voor onderhoud gebouw.

- In Wadway ging in 2021 het café dicht en stonden de verenigingen op straat. Bewoners klopten aan bij de Theaterkerk: Wat als we er een stukje bijbouwen? Dat lukte, Wadway heeft er een dorpshuis bij.

- Het bisdom Haarlem heeft de Joannes de Doperkerk in Westbeemster te koop gezet (2021). Dorpelingen staken de koppen bij elkaar en hebben nu contact met een partij die het gebouw wil aankopen en een duurzame functie geven.

16.00u Interview met Klaas Telgenhof. Hij was tot 1 maart 2024 Loods Herbestemming bij provincie Noord-Holland en heeft vele plannen voor herbestemming van (monumentale) gebouwen voorbij zien komen. Vanuit die ervaring geeft hij tips mee aan de zaal.

16.20u Plenair gesprek met de hele zaal

16.50u Afsluiting 

16.55u Afscheid van Anita Blijdorp, gevolgd door een borrel

18.00u Einde

 

Over dorpskerk Graftdijk 

In de Graftdijken is een Vriendactie gestart voor het onderhoud van het kerkgebouw.
De kerk is eigendom van de protestantse gemeente Graft De Rijp en is al vele jaren te huur voor dorpsactiviteiten. Stichting Dorpskerk Graftdijken wil bijdragen aan het behoud van dit markante gebouw en haalt geld op voor het onderhoud.

Wordt-vriend-van-kerk-West-Graftdijk

Dorpswerk NH op Facebook  Dorpswerk NH Twitter  Dorpswerk NH Youtube  Dorpswerk NH LinkedIn