05 mei 2018

Stap voor stap naar een duurzame dorpskerk

Kerken zijn beeldbepalend en veel dorpsbewoners willen deze prachtige blikvangers graag behouden voor een bruisend dorpsleven. Naast de eredienst zijn heel veel kerken al heel lang in gebruik voor lezingen, exposities, voorstellingen en als repetitieruimte.  

Erfgoed duurzaam beheren

Om een dorpskerk het hele jaar door te kunnen exploiteren is het nodig om het gebouw daarvoor geschikt en comfortabel te maken. De daaraan gekoppelde stijgende energiekosten maken de exploitatie vaak niet sluitend.

In opdracht van de provincie Noord-Holland heeft OOM Advies in Erfgoedontwikkeling een stappenplan gemaakt. Het plan helpt besturen bij het nemen van verantwoorde duurzame maatregelen. Waar begin je? Wie schakel je wanneer in? En hoe kun je met kleine investeringen energie besparen?

De brochure 'Handleiding energiebesparen voor kerken in Noord-Holland' helpt dorpskerken op weg om zelfstandig maatregelen te nemen zonder dat zij direct een adviseur hoeven in te schakelen. 

 

Dorpshuiskerken lid van Dorpswerk Noord-Holland

Wist u dat in Noord-Holland steeds meer dorpskerken een volwaardige functie hebben als multifunctioneel gemeenschapshuis?

En wist u dat een groeiend aantal van deze dorpshuiskerken is aangesloten bij onze vereniging? Besturen kunnen bij ons terecht met vragen over bestuur en beheer van een dorpshuiskerk. 

 

Voorbeelden dorpshuiskerken in Noord-Holland


Voorbeelden van kerken die bestuurd en beheerd worden als volwaardig dorpshuis, soms in samenwerking met een bestaand dorpshuis:  

 Kolhorn, Laurenskerk en dorpshuis De Nieuwe Horn

 Driehuizen, Driehuizer Gemeenschap

 Zuidschermer, Het Zwarte Kerkje 

 Opperdoes, dorpskerk Opperdoes werkt samen met Dorpshuis de Torenschouw

 Oosterblokker, Cultureel Centrum Pancratius

 Broek in Waterland, De Broeker Kerk

 Middelie, Het kerkje van Middelie

 Spanbroek, 't Kerkhuys

 Oudendijk, Kerk Oudendijk 

 

Kent u dorpshuiskerken die geheel bestuurd en beheerd worden door vrijwilligers, die openbaar toegankelijk zijn (dus niet het kerkbestuur in de zin van het bestuur van de geloofsvereniging), waar de ruimte(s) multifunctioneel gebruikt worden en waar een diversiteit aan verenigingen en dorpsactiviteiten terecht kunnen?

Stuur uw voorbeelden naar dorpshuizen@dorpswerknh.nl

 

Dorpswerk NH op Facebook  Dorpswerk NH Twitter  Dorpswerk NH Youtube  Dorpswerk NH LinkedIn