10 december 2018

Gezocht: dorpen die jongeren willen betrekken bij activiteiten voor leefbaarheid

Dorpswerk komt graag in contact met 15 dorpen waar een dorpsraad, een dorpshuis bestuur of een andere bewonersorganisatie open staat voor de ideeën van jongeren 18 - 27 jaar.

Proeftuin Jong Platteland Noord-Holland

Wilt u samen met jongeren aan de slag met een thema dat belangrijk is voor het dorp en wat de jongeren raakt? Waarbij jongeren heel praktisch ervaring kunnen opdoen en hun betrokkenheid tonen bij het dorpsleven? Dan is misschien het project Jong Platteland iets voor uw dorp of dorpshuis. Meer informatie en aanmelden - liefst voor eind december - bij Kor Berghuis via: dorpen@dorpswerknh.nl.

Wat gaan we doen:

  • In 2019 gaan we in 15 dorpen in Noord-Holland samen met u en de geïnteresseerde jongeren aan de slag met een activiteit of project, waar jongeren zelf warm voor lopen. Een thema waar zij iets kunnen leren en tegelijkertijd bijdragen aan de dorpsgemeenschap.
  • Al deze lokale projecten en activiteiten brengen we een jaar lang extra in beeld via sociale media en andere kanalen.
  • In januari 2020 staan de 15 dorpen en deelnemers in de schijnwerper op de Jongerentop Noord-Holland.

Maatschappelijke diensttijd

Jong Platteland is een van de landelijke proeftuinen voor Maatschappelijke diensttijd. De diensttijd is vrijwillig en bedoeld om de horizon te verbreden door in contact te komen met andere mensen, levens, beroepen, regio's etc. om zo de blik op de samenleving te verbreden en wie weet inspiratie op te doen voor een mogelijke studie of werkveld.

Noord-Holland is een van de drie provincies waar Jong Platteland wordt uitgevoerd. De Landelijke Vereniging van Kleine kernen (LVKK) is projectleider. We werken samen met Plattelandsjongeren en de Hogeschool Arnhem Nijmegen. Ook in Limburg en Groningen doet de Kleine kernen vereniging mee met een eigen invulling van Jong Platteland. Een project dat niet alleen benefits heeft voor jongeren, maar dat in wisselwerking met jongeren ook veel kennis en feedback zal opleveren voor alle initiatiefnemers. Meer op lvkk.nl

Voor Jong Platteland in Noord-Holland: Kor Berghuis via dorpen@dorpswerknh.nl 

Meer over Maatschappelijke diensttijd op site rijksoverheid.nl

Dorpswerk NH op Facebook  Dorpswerk NH Twitter  Dorpswerk NH Youtube  Dorpswerk NH LinkedIn