26 oktober 2017

Kijkje in de Keuken bij Dorpshuis De Kolfweid

Nico Bijman, voorzitter Dorpswerk NH, heette iedereen welkom en bedankte het bestuur van De Kolfweid voor hun gastvrijheid. 

Voorzitter Cees van Ravenzwaaij gaf een historische schets vanaf de opening van het dorpshuis in 1968 tot nu. “We zijn eigenaar van het pand, maar verpachten het sinds twee jaar aan Ingmar Strikwerda. Hij bepaalt wanneer het dorpshuis open is, afhankelijk van de activiteiten. Wij zorgen dat het gebouw in goede staat blijft. Van de gemeente krijgen we subsidie. Een deel van dit geld en de pacht investeren we in het onderhoud. Het is een groot pand, de eisen nemen toe, dus het is een uitdagende klus. Maar we weten hoe belangrijk het dorpshuis is voor Callantsoog.”

Jongerenruimte

Het flinke gebouw kent verschillende ruimtes, waaronder een sporthal. Cees: “Deze wordt door de school en sportverenigingen gehuurd.” Sinds kort is er ook een speciale ruimte voor jongeren. Ingmar Strikwerda: “Ik wil dat ook jeugd zich thuis voelt in De Kolfweid. Ze waren zoekende. Samen met hen ben ik aan de slag gegaan. Ze wilden een eigen ruimte en leuke activiteiten. Dat kostte zo’n € 15.000. Met fondsgeld hebben we de inrichting met een poolbiljart en dartborden kunnen betalen. Ook hebben we een provinciale prijs gewonnen. Nu organiseren we muziekquizen en informatieavonden. Een flinke groep komt nu hier wekelijks. En daar was het ons om te doen.”

Tips

Op de vraag welke tips Ingmar heeft voor andere dorpshuizen zegt hij: “Neem er de tijd voor. Het nam ruim een jaar voordat we konden openen. Vraag de jongeren zelf wat ze willen. Denk niet voor hen, laat ze zelf denken. Verder: betrek de gemeente erbij. Zij willen echt helpen. Als je weet wat je wilt zoek dan fondsen. Lees goed de voorwaarden, maar er is geld. Het is een kwestie van zoeken en vinden. Ook hier geldt: neem er de tijd voor. Veel succes!”

Meer informatie: www.dorpshuiscallantsoog.nl

Uitwisseling

In kleine groepen wisselden de aanwezigen aan de hand van zelf ingebrachte thema’s geanmineerd ervaringen uit en gaven elkaar goede raad.

KNHM

Voordat Cees van Ravenzwaaij de aanwezigen uitnodigde voor een rondleiding en Nico Bijman een ieder bedankte en een goede thuisreis wenste, kon men nog terecht bij vertegenwoordigers van de KNHM. Vincent Muijskens en Mariska Wouda waren namens  de KNHM aanwezig om hun diensten aan te bieden. De KNHM ondersteunt lokale initiatieven. Vincent: “We zijn geen fonds, maar geven advies. We willen impulsen geven aan de omgeving." Kijk ook op www.knhm.nl

Dorpswerk NH op Facebook  Dorpswerk NH Twitter  Dorpswerk NH Youtube  Dorpswerk NH LinkedIn