08 november 2017

Cees Kooy, nieuwe adviseur bij Dorpswerk Noord-Holland

Cees Kooy werkt parttime als gebiedsmanager bij gemeente Den Helder. Hij is ook ondernemer met een eigen bedrijf voor organisatieadvies: Polderhoogte. Vanaf 1 januari verricht Cees voor ongeveer een dag in de week werkzaamheden uit voor Dorpswerk Noord-Holland. “Met een positieve blik kijk ik bij alles wat ik doe naar nieuwe mogelijkheden. Alles is mogelijk; dat is mijn uitgangspunt.”


(c) foto Wil Spanjer  Cees Kooy, nieuwe adviseur bij Dorpswerk Noord-Holland

 

Enthousiaste pionier

Cees: “Het zal te maken hebben met de omgeving waar ik opgegroeid ben en weer woon: de Wieringermeer. Mijn grootouders kwamen hier als pioniers en ik hou ook van pionieren. Na mijn studie Sportmanagement in Leeuwarden heb ik Sociologie in Amsterdam gestudeerd. Het past bij me om samenlevingsvraagstukken breed te bekijken, zeker niet alleen vanuit mijn eigen perspectief. 

Ik ben oplossingsgericht, maar benader graag eerst iets vanuit verschillende invalshoeken. De kunst is om te zoeken naar nieuwe verbindingen. Dat vind ik uitdagend en ontzettend leuk. Zo ging het destijds in de Wieringermeer ook. Daar werd een goed werkende samenleving opgebouwd met mensen uit heel Nederland, met verschillende achtergronden en geloven. Ze wilden allemaal er iets goeds van maken. En dat is behoorlijk gelukt. Als je je verdiept in die geschiedenis, daar heb ik boeken over gelezen, welke verbindingen daarvoor gemaakt moesten worden, dat is razend interessant.”


Blijf positief

“In Den Helder breng ik lokale partijen bij elkaar en probeer ik ze te inspireren om samen te werken. Zoals het betrekken van ondernemers bij samenlevingsvraagstukken. Niet denken dat het niet kan, want het kan wel. In deze tijd voelen we ons met elkaar verbonden om te zorgen voor onze omgeving. Ga daar vanuit. En spreek mensen daarop aan.”

 

In opdracht van sportbonden geeft Cees aan sportverenigingen de training ‘Meer vrijwilligers in korte tijd’. Cees: “In workshops leer ik besturen systematisch vrijwilligers te vinden. In praktisch alle besturen zien we vergrijzing en dat is helemaal geen probleem maar kijk ook waar jongeren warm voor lopen. Ga daarop in. Wees positief. Niemand wil bij een club waar sacherijn en negativiteit regeren. Nee, ik ook niet.”

 

Vanuit zijn ervaring met gemeenten ziet Cees wanneer samenwerking vruchten afwerpt. Cees: “Wethouders gaan voor je aan de slag als ze zien dat je een inspirerend verhaal hebt, waarin ook zij geloven. Natuurlijk willen ze je dan helpen. Het nieuwe denken is dat burgers initiatieven nemen en dat de gemeente dit ondersteunt. Dat is voor iedereen vaak nog een beetje wennen.” 

 

'Werk samen, verjong en maak verbinding'

Op basis van de eerste gesprekken, zijn eigen ervaringen en zijn kijk op het platteland weet Cees waar hij in zijn opdracht de focus op wil leggen. “Drie onderwerpen springen eruit: 1. samenwerking met gemeenten, 2. verjongen van besturen en 3. maken van nieuwe lokale verbindingen."

 

"Het platteland heeft een enorm potentieel aan actieve bewoners en aan mogelijkheden. Laten we die samen met de gemeentelijke overheden, ondernemers en het verenigingsleven ontwikkelen en laten we daarbij leren van elkaar. Er is zoveel kennis die we voor elkaar als actieve dorpsbewoners kunnen ontsluiten. Uit ervaring weten we dat dit heel inspirerende processen kunnen zijn. Daar lever ik graag mijn bijdrage aan.”

 

 

 

Dorpswerk NH op Facebook  Dorpswerk NH Twitter  Dorpswerk NH Youtube  Dorpswerk NH LinkedIn