12 december 2017

'Bestuurswerk moet je leuk en flexibel maken'

Verenigingen hebben moeite bestuursleden te verwerven. Mensen hebben drukke agenda’s en zien op tegen de dagelijkse beslommeringen en verantwoordelijkheden van het besturen. Vanuit sport, cultuur en scouting is actief gezocht naar verenigingsbestuurders die een positieve draai gaven aan het aantrekkelijk maken van bestuurswerk. ‘Maak het leuk en flexibel’, is een van de conclusies uit de publicatie 'Passend Besturen'. Maar ook: als verenigingsbesturen vastlopen en veranderingen nodig zijn: wees niet bang voor een frisse blik van buiten. 

Over de grenzen heen kijken

In de sector cultuur is het gebruikelijker dan in de sport om daar ook betaalde hulp bij te zoeken. Er kan meer dan nu gebruikelijk is gebruik gemaakt worden van voorzieningen die er lokaal zijn zoals ondersteuning door de vrijwilligerscentrale bij bestuursvraagstukken of van sportbonden of een kenniscentrum. Het is kennelijk spannend om mensen van buiten mee te laten kijken, maar de ervaringen van besturen die het wel doen zijn positief. 'Het is fris over de grenzen van het eigen domein heen te kijken en elkaar vaker te inspireren'. 

De baby-boomers moeten plaatsmaken voor millenials

Wat ook uit het onderzoek en de gesprekken blijkt: spanning binnen besturen is voor een deel te herleiden naar spanning tussen de oudere en jonge garde. Babyboomers voelen zich over verantwoordelijk en dat zet druk op de jongere generatie die het wel wil overnemen maar het ook anders wil doen. Dat anders doen heeft de vereniging ook nodig.

Lees verder over 'Passend besturen, besturen als uitdaging': https://www.linkedin.com/pulse/bestuurswerk-moet-je-leuk-en-flexibel-maken-marian-ter-haar/ 

 

 

Dorpswerk NH op Facebook  Dorpswerk NH Twitter  Dorpswerk NH Youtube  Dorpswerk NH LinkedIn