Terug

Versoepelingen vanaf 5 juni, wat betekent dit voor buurt- en dorpshuizen?

 

Omdat er steeds minder mensen met corona in het ziekenhuis worden opgenomen en er steeds meer mensen gevaccineerd zijn, kan op zaterdag 5 juni vervroegd de volgende stap in het openingsplan gezet worden.

Handreiking 

Het Ministerie van VWS publiceerde op 31 mei 2021 een Handreiking voor een veilige heropening van dorps-, buurt- en gemeenschapshuizen en wijkcentra. Lees de handreiking.
 

Versoepelen ja, maar basisregels blijven

Belangrijk blijft dat we drukke locaties vermijden en ons allemaal aan de basisregels houden, ook als we al gevaccineerd zijn, dus:

  • handen wassen
  • afstand houden 
  • thuisblijven en testen bij klachten
  • thuiswerken als dit kan en
  • laat je vaccineren zodra je hiervoor een uitnodiging krijgt of hebt.

Zo kan er snel steeds meer.

 

Wijzigingen voor buurt- en dorpshuizen 

 

1. Ruimten met vaste zitplaatsen   

Op plekken met vaste zitplaatsen gaat de maximale groepsgrootte naar vijftig personen per ruimte. Dit geldt voor dorps- en buurthuizen, cafés, restaurants en terrassen.eserveren is verplicht. Ook bioscopen, poppodia en theaters kunnen met vaste zitplaatsen weer open.

Voor uitvaarten geldt een maximum van 100 personen.

 

2. Samenkomsten binnen een bedrijf of organisatie 

Samenkomsten binnen een bedrijf, bijvoorbeeld een training of scholing, zijn wel weer toegestaan. Mondkapjes blijven in publiek toegankelijke binnenruimten verplicht.

 

3. Horeca  

Voor eet- en drinkgelegenheden worden de openingstijden verruimd: tussen 6.00 uur en 22.00 uur mogen zij gasten ontvangen.

Een vaste zitplek aan een tafel is verplicht, zitten aan de bar is niet toegestaan. Aan een tafel mogen maximaal 4 mensen zitten. Zij houden 1,5 meter afstand. Dit geldt niet voor kinderen tot en met 12 jaar of mensen uit hetzelfde huishouden.

Er mogen maximaal 50 personen per ruimte zijn, exclusief personeel. In restaurants en eetcafés mogen tijdens de avonduren achtereenvolgens maximaal twee verschillende groepjes aan een tafel laten plaatsnemen.

Zelfbediening is niet toegestaan, liveoptredens en videoschermen voor sportwedstrijden ook niet.

 

4. Sport  

Volwassenen mogen weer sporten in groepen van maximaal vijftig personen. Bij sporten waarvoor dat nodig is, mag de anderhalve meter afstand worden losgelaten. Mensen tot 27 jaar hoefden al geen afstand meer te houden tijdens het sporten.

Jeugdwedstrijden in competitieverband voor personen tot en met 17 jaar zijn weer toegestaan, zij het voorlopig zonder toeschouwers. Oudere sporters mogen binnen dezelfde club wel weer onderlinge wedstrijden afwerken. Sportkantines, kleedkamers en douches gaan ook open.

De maximale groepsgrootte in de buitenlucht gaat eveneens naar vier personen, kinderen tot en met twaalf jaar wederom niet meegerekend. Huishoudens zijn uitgezonderd. 

 

5. Kunst en cultuur   


Dezelfde regels gelden voor het beoefenen van (amateur)kunst- en cultuur. Als anderhalve meter afstand houden tijdens een repetitie onmogelijk is, mag deze regel worden losgelaten.

In ruimtes geldt een maximum van 50 mensen. Publiek is niet toegestaan.  

 

Informatie rijksoverheid    

Op de website van de Rijksoverheid is meer informatie te vinden over de specifieke maatregelen per sector.

Kijk voor informatie over het openingsplan 5 juni.

 210528-openingsplan-stap3-v2-social

Artikel gepubliceerd op 31 mei 2021.

Dorpswerk NH op Facebook  Dorpswerk NH Twitter  Dorpswerk NH Youtube