Terug

Dorpsraad 't Veld Zijdewind, samen werken aan de toekomst

Serie Leefbaarheid in beeld: Samen werken aan de toekomst in 't Veld - Zijdewind

 

Dorpswerk Noord-Holland organiseerde op 27 oktober 2023, op verzoek van de landelijke koepel LVKK, een werkbezoek voor ambtenaren van het ministerie van Binnenlandse Zaken, afdeling Democratie. Deze afdeling houdt zich onder andere bezig met het thema leefbaarheid in kleine kernen in Nederland.

Om te weten wat er in de praktijk speelt bezoekt zij jaarlijks een aantal kleine kernen in Nederland, dit keer in de Kop van Noord-Holland. De deelnemers wachtte een hartelijke ontvangst in eerst 't Veld en Zijdewind (gemeente Hollands Kroon), daarna in Schagerbrug (gemeente Schagen).

Dorpsraad 't Veld Zijdewind  

In Dorpshuis Harmonie presenteerde de kersverse nieuwe voorzitter van Dorpsraad 't Veld Zijdewind, Paul Jong, wat de dorpsraad doet en heeft gedaan. De werkgroep Veilig Verkeer Zijdewind kwam daarna aan het woord.

Dia2-presentatie-DR-VZ-27OKT2023
Copyright Dorpsraad 't Veld Zijdewind

Een belangrijk resultaat voor de dorpsraad in 2014 was het behoud van de dorpswinkel Superr. De actuele nieuwbouw in 't Veld Noord kent een lange aanloop, al in 2005 organiseerde de dorpsraad een eigen woonbehoeften onderzoek. De dorpsraad wil de komende tijd, naast lopende onderwerpen woningbouw, openbaar vervoer en verkeersveiligheid, energie steken in contact met de 2650 inwoners over wat er leeft en speelt.

De excursie ging te voet naar de eerste 60 woningen in 't Veld Noord, waar in totaal 300 woningen komen in de nu nog groene weilanden.

Dia3-presentatie-DR-VZ-27OKT2023
Copyright Dorpsraad 't Veld Zijdewind

 

Dorpsraden als ontwikkelaar van activiteiten

Gemeente Hollands Kroon bestrijkt een groot gebied, er zijn van oudsher dorpsraden maar niet in iedere kern. Burgemeester Rian van Dam legde uit dat dorpsraden die activiteiten ontwikkelen met en voor de gemeenschap kunnen rekenen op steun. Deze gemeente kiest niet voor het subsidiëren van dorpsraden 'om te vergaderen'.


Meepraten over ontwerp rotonde

Ieta Polman en Jan Willem Droog van werkgroep Veilig Verkeer Zijdewind vertelden uitgebreid over een onveilige rotonde langs de provinciale weg N241 in Zijdewind. Onder het motto 'Het moet beter' hebben een aantal inwoners zich georganiseerd in een werkgroep Veilig Verkeer. Doel is actief bij te dragen aan meer verkeersveiligheid.

Belangrijke tip: Zoek contact, ga in gesprek en blijf positief tegenover de partners - provincie én de gemeente - waarmee je moet samenwerken. Een constructieve houding, dit levert op lange termijn het meeste op. De samenwerking tussen gemeente Hollands Kroon en de werkgroep heeft concreet resultaat: een ontwerp voor een veiliger rotonde. Dit gezamenlijke voorstel zal zo uitgevoerd worden. 

Dia5-Zicht-op-onveilige-rotonde-Zijdewind
Copyright werkgroep VVZ. Onveilige rotondes in Zijdewind. Situatie 2022.

 

Beeldverslag 

Bekijk het beeldverslag van deze excursie naar 't Veld en Zijdewind. Klik op de afbeelding voor groot beeld.

 

Copyright afbeeldingen Dorpswerk Noord-Holland
Fotografie Anna Groentjes.

 

 

 

Dorpswerk NH op Facebook  Dorpswerk NH Twitter  Dorpswerk NH Youtube  Dorpswerk NH LinkedIn